Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Marti, Geulle

Inleiding

De R.K. Sint Martinuskerk en het kerkhof worden omsloten door een lage baksteen KERKHOFMUUR. Het geheel dateert van ca. 1890.

Omschrijving

De muur is samengesteld uit tweeëntwintig traveeën varieërend van 1 meter hoogte en 6 tot 9 lagen metselwerk van grote baksteen, met aan de bovenzijde een ezelsrug, tot 1.20 meter en 16 lagen, afgedekt door een hardstenen afdekplaat voor de pylonen; op de ezelsrug en tussen de pylonen ijzeren hekwerken in verschillende patronen.

Deze kerkhofmuur met hekwerk is onlosmakelijk verbonden met de kerk en het omliggende kerkhof.

Waardering

Deze kerkhofmuur bezit architectuurhistorische waarde vanwege de relatie met de R.K. Sint Martinuskerk en het omliggende kerkhof, en ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van deze kerkhofmuur met kerkhof en kerkgebouw voor het aanzien van de kern Geulle aan de Maas.

Kerkplein 6 A 6243 NC Geulle Ja