Kerkplein 5, Geulle

Inleiding

Met elementen van het Eclecticisme in 1865 gebouwd halfvrijstaand voormalig GEMEENTEHUIS van Geulle. Het gemeentehuis werd in 1865 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Geulle onder voorzitterschap van burgemeester H.J. Vijgen.

De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalig gemeentehuis van Geulle heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met pannen. Het dak is voorzien van enkele dakkapellen van recentere datum. Het pand is opgetrokken in baksteen voorzien van pleisterwerk. De frontgevel is een zeven assen brede symmetrische bakstenen lijstgevel met een middenrisaliet met een flauwe topgevel waarin een oculusvenster. In de eerste bouwlaag segmentboogvormige houten vensters en in de tweede bouwlaag rondboogvormige houten vensters. De segmentboogvensters op de begane grond hebben gepleisterde profiellijsten. De bovenlichten van de vensters in de tweede bouwlaag zijn voorzien van geprofileerde gepleisterde lijsten. Het kalf wordt geaccentueerd door een gepleisterde waterlijst. Op de hoeken van de gevel zijn pilasters aangebracht en onder de goot een boogfries. Interieur gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

Het voormalig gemeentehuis van Geulle is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het object bezit ensemblewaarde vanwege zijn situering aan het Kerkplein, naast de Rooms Katholieke kerk die reeds rijksbeschermd is, in de oude kern van het dorp Geulle. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507226
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkplein 5 6243 NC Geulle Ja
Kerkplein 5 C 6243 NC Geulle
Kerkplein 5 A 6243 NC Geulle
Kerkplein 5 B 6243 NC Geulle
Kerkplein 5 E 6243 NC Geulle
Kerkplein 5 D 6243 NC Geulle
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 4423 Geulle
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1865 1865 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vijgen, H.J. ; Limburg opdrachtgever
Naar boven