Meerssen

Weg langs het Meerssenerbroek - Romaine
Weg langs het Meerssenerbroek
Credit
Wikimedia Commons - Romaine
110
110

Gemeente Meerssen
Markt 50
6231 LS Meerssen

Postadres
Postbus 90
6230 AB Meerssen

www.meerssen.nl
info@meerssen.nl
14043

Meerssen is een dorp in het Heuvelland van de Nederlandse provincie Limburg. De hoofdplaats is sindsdien de gelijknamige plaats Meerssen. Overige kernen in de gemeente zijn Bunde, Ulestraten, Rothem, Geulle-Beneden, Geulle-Boven, Moorveld, Kasen, Geulle aan de Maas, Raar en Weert. Gemeente Meerssen is gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul.

Monumenten

De gemeente Meerssen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Meerssen, Markt, Regout Mausoleum - Kleon3
Meerssen, Markt, Regout Mausoleum
Wikimedia Commons - Kleon3

Monumentenzorg Meerssen

De gemeente Meerssen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

De gemeente Meerssen biedt haar inwoners de gelegenheid om deel te nemen aan PlusJeHuis Meerssen. Volta Limburg helpt u hierbij namens de gemeente met besparen op uw energiekosten. 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument.

De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor het verduurzamen van uw woning. Ook monumentale panden kunnen hiervoor in aanmerking komen, bekijk hiervoor de voorwaarden. 

De Provincie Limburg helpt u graag met de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis beschikbaar voor het uitvoeren van verduurzamende maatregels. Bent u eigenaar van een rijksmonument en gaat u verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Duurzame Monumenten-lening

 

Woonhuissubsidie

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor een instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Deze subsidie is bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument, zoals gevelherstel of schilderwerk aan de buitenzijde van het pand. 

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling.

Rijksmonument

Gaat u aan de slag met uw rijksmonument? Dan kunnen de onderhouds-, restauratie- of verduurzamingskosten behoorlijk oplopen. 

Voor het financieren van instandhoudingkosten komt u mogelijk in aanmerking voor een Restauratiefonds-hypotheek

Als u aan de slag gaat met het verduurzamen van uw rijksmonument dan kunt u een Duurzame Monumenten-Lening aanvragen. 

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Voor meer informatie over het verbouwen van een monument kunt u hier terecht. Heeft u verbouwplannen?  

Meer monumenteninformatie

Naar boven