Bierkade 5, Enkhuizen

Omschrijving

LOODS, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt op het zuidelijk uiteinde van het complex en is geplaatst op een rechthoekige plattegrond. Het één bouwlaag en één kapverdieping tellende pand wordt gedekt door een zadeldak, met wolfseind op de zijde van de Bierkade, voorzien van zwarte Hollandse pannen. De nok van het dak staat loodrecht op de Bierkade. De gevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een grote ingang met een dubbele houten deur. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een vierruits rond venster. Boven de ingang is de gevel voorzien van een dubbele houten deur van een dakkapel, welke de houten geprofileerde daklijst doorsnijdt en wordt bekroond door een houten tympaan. De zijgevel van de loods is door een latere uitbouw niet duidelijk te zien. Halverwege de gevelwand zijn over de totale breedte staafankers bevestigd, welke tevens ter hoogte van de daklijst geplaatst zijn. Tussen de de eerste rij ankers zijn enkele luchtgaten gemetseld.

De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond twee ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. Aan beide zijden van deze vensters bevindt zich een staafanker. Boven de vensters bevinden zich drie staafankers met aan weerszijden een kruisvormig muuranker. De kapverdieping bezit een tweeluik van hout. In de topgevel zijn nog drie staafankers bevestigd.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieloods uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

507058
Bierkade 1-5 Enkhuizen

Inleiding

Het complex aan de Bierkade, gebouwd omstreeks 1900 met een oudere kern, is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een rechthoekige binnenplaats. Oorspronkelijk bestond het complex uit zes loodsen, echter de zesde loods is recentelijk gesloopt. Het complex is gesitueerd ten westen van de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. De noordelijke zijgevel is gelegen aan de zuidzijde van de Donkerstraat en de westelijke achtergevel is gelegen aan de oostzijde van de Zilverstraat. Het complex deed dienst als loods waar scheepvaartartikelen vervaardigd werden. Momenteel is het door verschillende bedrijven nog als zodanig in gebruik. (1994)

Omschrijving

Het in rode baksteen opgetrokken complex kan worden opgedeeld in vier bouwdelen, waarbij de nummers twee en drie als één geheel worden beschouwd. Het complex wordt gedekt door een samengesteld dak, voorzien van verschillende typen rode en zwarte pannen. De nummers één, twee, drie en vijf lopen van de voorzijde (Bierkade) tot aan de achterzijde (Zilverstraat) door, terwijl het pand met nummer vier in het midden een binnenplaats bevat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel complex uit omstreeks 1900 (met oudere kern). Tevens heeft het complex een ensemblewaarde in relatie tot de bebouwing in de nabije omgeving.

Loods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Bierkade 5 1601 KR Enkhuizen Vissersbuurt Ja