Bierkade 4, Enkhuizen

Omschrijving

Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen aan de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. Het pand bestaat uit twee parallel aan elkaar gesitueerde blokken. Het gaat hierbij om een oostelijk blok en een westelijk blok, waarvan de lange zijden parallel aan de Bierkade en de Zilverstraat liggen. Hiertussen bevindt zich een binnenplaats. Deze binnenplaats is ontstaan, doordat de uiteinden van de bouwblokken grenzen aan twee andere loodsen van het complex, namelijk Bierkade 3 en Bierkade 5. Het oostelijk blok is voorzien van een mansardekap met zwarte Friese kruispannen op het onderste dakschild en een zinken dakbedekking op het bovenste dakschild. Het westelijk bouwblok heeft een schilddak met zwarte Hollandse pannen. Bij beide daken ligt de nok parallel aan de straat.

De voorgevel (O) van het pand, gelegen aan de Bierkade, is, op een gemetselde plint, gebouwd als het verlengde van de gevels van Bierkade 2 en 3, met dezelfde baksteen, gele spekbanden en geprofileerde houten daklijst. Uiterst links bevindt zich in de gevel een enkele openslaande houten deur met tweeruits bovenlicht, voorzien van een gemetselde segmentboog met metselmozaïek. Rechts hiervan is een doorgang gemaakt naar de binnenplaats. Recht boven de doorgang is in het dak een dakkapel geconstrueerd met een vierruits openslaand raam en een segmentvormig fronton.

Rechts naast de doorgang bevinden zich drie vensters met een zesruits openslaand raam. De vensters worden bovenlangs afgesloten door een ingemetselde segmentboog met gemetselde mozaïken. Deze vensters worden gevolgd door een ingangspartij, waarna er drie vensters volgen die identiek zijn aan de vensters links van de ingangspartij. Boven het eerste venster naast de ingangspartij is wederom een dakkapel aangebracht. Tenslotte eindigt de gevel uiterst rechts met een enkele deur, identiek aan de deur uiterst links in de gevel.

De voorgevel (O) is voorzien van tien muurankers.

De achtergevel (W) is opgetrokken in een iets paarsere kleur baksteen dan de voorgevel (O) en is eveneens gebouwd op een gemetselde plint. De gevel wordt bovenlangs afgesloten door een geprofileerde houten daklijst. In de gevel bevinden zich in totaal acht ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. In de gevel zijn zesentwintig muurankers aangebracht onder de daklijst en vier muurankers boven de plint.

De binnenplaats vormt een oudere kern in het geheel, te herkennen aan de soort baksteen en een aantal muurankers.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieel pand uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

507057
Bierkade 1-5 Enkhuizen

Inleiding

Het complex aan de Bierkade, gebouwd omstreeks 1900 met een oudere kern, is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een rechthoekige binnenplaats. Oorspronkelijk bestond het complex uit zes loodsen, echter de zesde loods is recentelijk gesloopt. Het complex is gesitueerd ten westen van de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. De noordelijke zijgevel is gelegen aan de zuidzijde van de Donkerstraat en de westelijke achtergevel is gelegen aan de oostzijde van de Zilverstraat. Het complex deed dienst als loods waar scheepvaartartikelen vervaardigd werden. Momenteel is het door verschillende bedrijven nog als zodanig in gebruik. (1994)

Omschrijving

Het in rode baksteen opgetrokken complex kan worden opgedeeld in vier bouwdelen, waarbij de nummers twee en drie als één geheel worden beschouwd. Het complex wordt gedekt door een samengesteld dak, voorzien van verschillende typen rode en zwarte pannen. De nummers één, twee, drie en vijf lopen van de voorzijde (Bierkade) tot aan de achterzijde (Zilverstraat) door, terwijl het pand met nummer vier in het midden een binnenplaats bevat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel complex uit omstreeks 1900 (met oudere kern). Tevens heeft het complex een ensemblewaarde in relatie tot de bebouwing in de nabije omgeving.

Loods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Bierkade 4 1601 KR Enkhuizen Vissersbuurt Ja