Bierkade 1, Enkhuizen

Omschrijving

Noordelijke LOODS, van het loodsencomplex daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt met de korte zijde aan de Bierkade en met de lange zijde aan de Donkerstraat. De één bouwlaag en één kapverdieping tellende loods is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van zwarte, Hollandse pannen. De voorgevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een dubbele houten deur, waarboven een segmentvormige strekse boog is aangebracht. Aan weerszijden van de deuropening zijn drie blokken van natuursteen ingemetseld. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een segmentvormig venster door roeden in vakken verdeeld die de segmentvorm van het venster herhalen. Onder de vensters is een natuurstenen lekdorpel aangebracht. De eerste verdieping bezit in het midden boven de ingang van de begane grond een vensteropening, voorzien van een segmentvormige strekse boog waarin later een negenruitsraam is geplaatst. Op de hoeken van de vensteropening zijn blokken van natuursteen aangebracht. Twee staafankers zijn tussen de ingang en het venster aangebracht, evenals op de hoeken en de top van de gevel. In de kapverdieping is een klein rond venster geplaatst. De gevel wordt op de hoeken en langs de dakrand afgesloten met een risalerende gemetselde band. Deze band wordt aan de bovenzijde met een natuurstenen lijst beëindigd.

De zijgevel van het pand, welke grenst aan de Donkerstraat, is links op de begane grond voorzien van een zesruits venster welke aan de rechterzijde geflankeerd wordt door een houten deur met bovenlicht. Halverwege de gevel zijn over de totale breedte negen staafankers bevestigd. Op het dak bevinden zich twee dakkapellen met twaalfruits schuifraam, voorzien van een houten kroonlijst met tympaan en houten wangen. Tussen de dakkapellen bezit het dak nog een dakkapel, met tien vierruitsvensters, welke de houten daklijst onderbreekt en doorloopt in de gevel.

De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond een later vergrote ingang. Rechts naast deze deur is een houten deur geplaatst met bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een zelfde venster als aan de voorzijde, gelegen aan de Bierkade. De topgevel bezit een rond venster. Evenals de voorgevel is de achtergevel versierd met een gemetselde, risalerende band. In de hoeken en de top van de gevel is een staafanker bevestigd.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel pand uit het begin van de 20ste eeuw. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

507055
Bierkade 1-5 Enkhuizen

Inleiding

Het complex aan de Bierkade, gebouwd omstreeks 1900 met een oudere kern, is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een rechthoekige binnenplaats. Oorspronkelijk bestond het complex uit zes loodsen, echter de zesde loods is recentelijk gesloopt. Het complex is gesitueerd ten westen van de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. De noordelijke zijgevel is gelegen aan de zuidzijde van de Donkerstraat en de westelijke achtergevel is gelegen aan de oostzijde van de Zilverstraat. Het complex deed dienst als loods waar scheepvaartartikelen vervaardigd werden. Momenteel is het door verschillende bedrijven nog als zodanig in gebruik. (1994)

Omschrijving

Het in rode baksteen opgetrokken complex kan worden opgedeeld in vier bouwdelen, waarbij de nummers twee en drie als één geheel worden beschouwd. Het complex wordt gedekt door een samengesteld dak, voorzien van verschillende typen rode en zwarte pannen. De nummers één, twee, drie en vijf lopen van de voorzijde (Bierkade) tot aan de achterzijde (Zilverstraat) door, terwijl het pand met nummer vier in het midden een binnenplaats bevat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel complex uit omstreeks 1900 (met oudere kern). Tevens heeft het complex een ensemblewaarde in relatie tot de bebouwing in de nabije omgeving.

Loods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Bierkade 1 1601 KR Enkhuizen Vissersbuurt Ja