U bent hier

Heilige Jozef

Locatie
Adres: 
Verlengde Oosterdiep WZ 67
7884 RK Barger-Compascuum
Monumentnr: 

510937

Beschrijving

Inleiding

RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Barger-Compascuum. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van J. Cuypers uit Amsterdam. De toren is later gebouwd i.v.m. geldgebrek.

In 1952 is de kerk geheel in stijl verlengd met één travee naar ontwerp van J. Starmans uit Utrecht. Het ontwerp van Starmans vertoont stylistische invloed van het werk van Kropholler.

In het dakvlak zijn dakkapellen aangebracht.

De bescherming betreft het hoofdvolume, de detaillering van de gevels en het authentieke en gave interieur.

Omschrijving

Driebeukige basiliek van vijf traveeën. Opgetrokken in baksteen met een trasraam onder een, aan de onderzijde naar binnen gewelfd zadeldak met tweemaal vijf steekkappen gedekt met OH pannen. Boven de oostelijke topgevel van het schip een kruisvormige smeedijzeren bekroning. Rondomlopende gootlijst.

Toegang in aanbouw onder schildkap vanwaaruit de dwarsgeplaatse toren onder zadeldak oprijst. Entree aan de voet van de toren met stoep onder spitsboogvormige archivolten. Daarboven een roosvenster. Onder de kap vijf spitsboogvormige galmgaten, in de zijgevels twee. Boven de galmgaten wijzerplaten. Aan weerszijden van de toren in de voorgevel van de aanbouw vijf spitsboogvensters. In de oksel een aanbouw met een opgeklampte deur met visgraatmotief. De gevel tussen aanbouw en scheep heeft schouderstukken. De absis is rechthoekig onder een zadeldak. In de topgevel een vijflicht spitsboogvenster. In de noordelijke oksel van absis en schip de aangebouwde bijsacristie onder schilddak. In de zuidelijke oksel de doorgang naar de sacristie onder een deels schuin, deels plat dakvlak. Het tussenlid tussen kerk en pastorie (apart monumentnummer 510938), deels één deels twee bouwlagen met platte daken, huisvest de sacristie. In het tussenlid in de oksel een deur met gekoppeld tweeruits venster en een tweeruits venster met bovenlicht, zoals in de voorgevel van de pastorie. Aan de buitenzijde van het tussenlid een deur en een vierlicht venster, op de verdieping twee tweeruits vensters.

In de zijgevels op traveescheidingen steunberen. Per travee een topgevel met een gekoppeld drielicht van spitsboogvensters onder een gelobde waterlijst. Op de even traveeën uitbouwen onder platdak met drie sleufvenster, die plaats bieden aan de biechtstoelen.

Interieur

Open dakstoel met aan de onderzijde gebogen houten vakwerk spanten. Spitsbogen van schoon metselwerk tussen schip en zijbeuken. Tegen de pilaren vanwaaruit de spanten ontspringen beeldhouwwerk op consoles. Originele banken en bankenplan. Altaar jaren '60.

Waardering

Kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als nucleus van Rooms Katholiek leven

- vanwege de beeldbepalende ligging centraal in Barger Compascuum

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Kerk en kerkonderdeelReligieuze gebouwenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Verlengde Oosterdiep WZ677884 RKBarger-CompascuumJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Traditionalismeonbepaald
Types
CategorieSubcategorieBeschrijvingNotitie
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelBasiliek
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
EMMENI10538
EMMENI10540
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19231923
verbouwing19501955