Alteveerstraat 104, Assen

Inleiding

Het ca. 1875, in een sobere eclectische stijl gebouwde WOONHUIS had oorspronkelijk tevens een functie als KANTOOR van de havenmeester en later als kantoor van Waterstaat. Het pand is gesitueerd dichtbij de Noord Willemsvaart, niet ver van de plaats waar zich vroeger een stoomgemaal en een schutsluis bevonden. Aan de andere kant van het kanaal staat het in dezelfde periode gebouwde voormalige woonhuis van de sluiswachter. Het erf wordt begrensd door een giet- en smeedijzeren HEKWERK uit omstreeks 1910.

Omschrijving. Het hoofdvolume van het verdiepingloze huis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een uitkragend, met pannen gedekt zadeldak met gesneden windveren en twee schoorsteenschachten op de nok. De vijf-assige symmetrische voorgevel is voorzien van gepleisterde hoeklisenen met casementen, getoogde vensters onder strekken en een entree met paneeldeuren onder bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling binnen een profiellijst. De opgemetselde dakkapel met samengesteld venster heeft eveneens een zadeldak met gesneden windveren. De linker kopgevel is symmetrisch met twee getoogde vensters op de begane grond en een taatsdraaiend gietijzeren roosvenster in de top van de puntgevel. De rechter kopgevel is identiek. Tegen de achterzijde van het pand staat een lagere uitbouw (het voormalige kantoorgedeelte) onder schilddak. Dit bouwdeel is voorzien van rechtgesloten vensters onder rollaag en een houten ingangsportaaltje. Het giet- en smeedijzeren hekwerk dat het erf aan de wegzijde begrenst heeft eenvoudige Jugendstil-achtige bekroningen.

Waardering

Het karakteristieke, beeldbepalende pand met hekwerk aan de wegzijde is van belang vanwege de oorspronkelijke functie en de relatie met de voormalige sluiswachterswoning, de inmiddels verdwenen schutsluis en het eveneens niet meer bestaande stoomgemaal. Het is derhalve tevens belangrijk voor de geschiedenis van de infrastructurele en sociaal-economische ontwikkeling van Assen.

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Alteveerstraat 104 9401 GD Assen Ja