het Kanaal 45, Assen

Inleiding

Het in 1862 als sluiswachterswoning gebouwde, vrijstaande WOONHUIS staat dicht bij de plaats waar zich vroeger een schutsluis bevond in het in 1861 voor de scheepvaart opengestelde Noord Willemskanaal. Het op een helling van de stuwkade liggende huis verloor zijn oorspronkelijke functie toen het westelijke deel van het kanaal zijn betekenis voor de scheepvaart kwijt raakte en gedeeltelijk gedempt werd. Aan de andere kant van het "kanaal" staat nog het in de zelfde periode gebouwde voormalige huis van de havenmeester.

Omschrijving. Het verdiepingloze, vanuit een vierkante plattegrond opgetrokken pand met souterrain aan achterzijde heeft een met Hollandse pannen gedekt, uitkragend zadeldak met twee overdekte schoorsteenschachten met bewerkte windveren en hangstijlen. De grijs geverfde, gepleisterde voorgevel heeft een symmetrische indeling met geschilderde plint, staafankers, originele paneeldeur onder rechtgesloten tweeruits bovenlicht met aan weerszijden een rechtgesloten zesruits schuifvenster. De linker kopgevel heeft eveneens een symmetrische indeling met rechtgesloten vensters onder strekken op de bel-etage en in het souterrain halfronde gevelopeningen, waarvan de linker is dichtgemetseld, de grotere in het midden een rond ijzeren venster bevat en alleen de rechter nog in oorspronkelijke staat is met een halfrond ijzeren venster. De achtergevel is op souterrainniveau voorzien van staafankers, een slechts ca. 1.25 meter hoge rondboogdeur, een rond, taatsdraaiend ijzeren venster rechts van de deur en een halfrond ijzeren venster links in de gevel. Rechts op de bel-etage staat een rechtgesloten zesruits schuifvenster. Ook de rechter kopgevel is symmetrisch en vergelijkbaar met de linker kopgevel, maar met een segmentboogvenster op de zolderverdieping. De drie leilinden aan de voorgevel verwijzen nog naar de oorspronkelijke situering in een destijds nog landelijk gebied.

Waardering

Het vrij gave, karakteristieke huisje is vanwege de oorspronkelijke functie van historisch belang als overblijfsel van een belangrijke negentiende eeuwse infrastructurele en civiel-technische voorziening. Hoewel het pand tegenwoordig in een na-oorlogse stadsuitbreiding staat is het een beeldbepalend object dat mede vanwege de relatie met het voormalige havenmeesterskantoor en de verdwenen schutsluis tevens ensemblewaarde heeft.

het Kanaal 45 9406 AN Assen Ja