U bent hier

Wognumerplantsoen 2, Amsterdam

Locatie
Adres: 
Wognumerplantsoen 2
1023 EP Amsterdam
Monumentnr: 

508535

Beschrijving

Inleiding

In de zuidoostelijke punt van het tuindorp Nieuwendam gelegendubbele christelijke SCHOOL voor Gewoon Lager Onderwijs inkubistisch-expressionistische trant. De aanbesteding vond plaatsop 6 april 1925, de nummering op 23 november 1926. Debouwtekeningen zijn afkomstig van de gemeentelijke dienstPublieke Werken.

NB.

Thans bevindt zich op nr. 2 de oefenlocatie van de drumband'Marching at Amsterdam' en op nr. 4, vanaf 1979, eenslagersvakschool van de SVO.

Omschrijving

Op een samengestelde rechthoekige plattegrond, uit rodebaksteen opgetrokken school bestaande uit verschillendekubische bouwvolumes, voorzien van in- en uitspringendemuurvlakken, onder platte daken met rechte gevelbeeindiging.

Het gebouw bestaat in feite uit een langgerekt lagermiddendeel tussen twee verticale dwarsvleugels met verspringende en in hoogte verschillende bouwmassa's, alwaar de ingangspartijen. Boven beide ingangspartijen bakstenen schoorstenen voorzien van natuurstenen luifels. Sommige bouwvolumes zijn eveneens voorzien van sterk uitkragende luifels. De leslokalen zijn aan de achterzijde (Z) van het gebouw gelegen; aan de voorzijde (N) bevinden zich de trappenhuizen en de gangen. Het middendeel en het linkerdwarsvolume (W) zijn op de verdieping voorzien van een in Amsterdamse School-stijlgedetailleerde aaneengesloten reeks kleine vensters. Op debeganegrond wordt de vensterrij onderbroken door een reeks vanvijf gekoppelde, verticaal geplaatste vensters. Rechterdwarsvolume (O) voorzien van groot verticaal geleedvenster en kleiner kruiskozijn boven de ingang. Linkerzijgevel(W) voorzien van smal, laddervormig geleed venster en ietsbreder, doch ook verticaal geleed venster in rechterzijgevel(O). De achtergevel waaraan de leslokalen zijn gelegen isvoorzien van regelmatig in de gevel geplaatste negenruits-vensters.

De gevels zijn op de hoeken voorzien van siermetselwerk.

Waardering

Voormalige dubbelschool in Tuindorp Nieuwendam uitgevoerd in kubistisch-expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede vantypologisch belang als representatief voorbeeld van schoolarchitectuur in de jaren '20 door de toenmalige gemeentelijke dienst PubliekeWerken.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Onderwijs en wetenschapCultuur, gezondheid en wetenschapoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Wognumerplantsoen21023 EPNieuwendamAmsterdamJa
Wognumerplantsoen41023 EPNieuwendamAmsterdamNee
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden
ExpressionismeKubistisch Expressionismeinvloeden
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
AMSTERDAM ALAL5882
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19251926
Ambachten
NaamInitialenBeroepNotitie
Publieke Werken ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur