U bent hier

Restauratie zolder

Alles over

Financiering onderhoud en restauratie

Wat mogelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie en het soort monument.

Heeft u hulp nodig bij het proces bekijk dan de mogelijkheden van de Restauratiewijzer en de financieringen bij het Restauratiefonds 

 • Lenen bij het Restauratiefonds

  Als u binnenkort een monumentaal pand gaat restaureren, komt u wellicht in aanmerking voor financiering van uw restauratie tegen een lage rente, via een hypotheek van het Restauratiefonds.

 • Subsidies

  De overheid heeft verschillende subsidieregelingen voor eigenaren van rijksmonumenten. Kijk of u in aanmerking komt voor de instandhoudingssubsidie, de Restauratiefonds-hypotheek of een subsidie voor herbestemming van uw rijksmonument.

 • Subsidie van uw provincie voor restauratie

  U wilt uw rijksmonument restaureren? Wellicht komt u in aanmerking voor een subsidie of lening met lage rente vanuit uw provincie. Iedere provincie ontvangt jaarlijks vanuit het Rijk een bedrag voor restauratiewerkzaamheden aan rijksmonumenten.

 • Fondsen

  Heeft u financiële ondersteuning nodig voor het herstel van bijzondere objecten, interieurs en roerende en onroerende monumenten? Dan kunt u mogelijk financiële ondersteuning krijgen van bepaalde restauratiefondsen.

 • Restauratiewijzer

  Een monument aankopen en een monument restaureren is een hele onderneming. Met de Restauratiewijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp.

 • Fiscale informatie

  Als belastingplichtige eigenaar van een rijksmonument kunt u voor 2018 de kosten voor het onderhoud van uw pand fiscaal verrekenen met uw inkomen. Als de Eerste Kamer met het wetsvoorstel 'Wet fiscale maatregel rijksmonumenten', instemt, komt de mogelijkheid om onderhoudskosten voor rijksmonumenten van de belasting af te trekken per 1 januari 2019 te vervallen en vervangen door de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.