U bent hier

Alles over

Monumentale interieurs

Restaureren van uw interieur

Restauratie 1 keer in de 50 jaar

Een restauratie van het interieur vindt vaak eens in de ongeveer 50 jaar plaats. U krijgt er meestal maar één keer in uw leven mee te maken. Iets dus om trots op te zijn en op zorgvuldige wijze aan te pakken!

Structureel onderhoud? 
Anders dan bij structureel onderhoud van uw monument, gaat het bij een restauratie meestal om omvangrijke werkzaamheden aan meerdere plekken in uw interieur. 

Een restauratie is vaak een intensief traject

Ondanks dat een restauratie leuk en spannend is, is het goed om te beseffen dat het vaak ook een intensief traject is dat impact heeft op uw privacy. De verschillende werkzaamheden vragen om een zorgvuldige planning. Daarnaast kan bij de restauratie van een interieur  maar een maximum aantal mensen in één vertrek werkzaam zijn. Soms moeten werkzaamheden per vertrek uitgevoerd worden, dan weer is een integrale aanpak nodig. Kortom: u krijgt te maken met vele werkzaamheden en vele vakmensen over de vloer, een complexe logistieke operatie. 

Richtlijnen voor kwaliteit uitvoering

Voor een aantal werkzaamheden aan uw monument, zijn uitvoeringsrichtlijnen ontwikkeld. Deze geven u informatie over de kwaliteit van het werk, de voorbereiding die nodig is en de keuzes die u moet maken. Veel werk aan een interieur is echter zo specialistisch, dat er geen uitvoeringsrichtlijnen voor bestaan. Een ter zake kundig restauratiearchitect kan dan advies geven over hoe de restauratie aan te pakken. 

Praktische tips

  • Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen en het vooronderzoek.
  • Bescherm waardevolle interieuronderdelen, zoals een parketvloer, al voor de aanvang van de werkzaamheden. Vaak wordt dit vergeten, helaas met schade tot gevolg. 

  • Vraag altijd meerdere offertes aan en meld dit van te voren als u partijen uitnodigt.
  • Schakel een deskundig restauratiearchitect in die u kan adviseren over specifieke interieuraspecten.
  • Ga op bezoek bij andere monumenteigenaren en leer van hun ervaringen.
  • Check bij uw gemeente of er voor de werkzaamheden aan uw interieur een vergunning nodig is, voorkom dat het werk onnodig stilgelegd moet worden.

Veel nuttige info en tips vindt u in het boek Behoud van binnen; preventieve conservering van interieurs, te bestellen bij uitgeverij WBooks.