U bent hier

Alles over

Monumentale interieurs

Aanpassen van uw interieur

Een nieuwe inrichting

Wilt u het interieur van uw monument veranderen? Probeer zoveel mogelijk waardevolle interieuronderdelen of structuren te behouden. U bent immers in de rijke historie van het pand maar voor beperkte tijd eigenaar van het monument.
Het behouden van het oorspronkelijke interieur bij nieuwe wensen kan door zoveel mogelijk te werken met: 

  • omkeerbare aanpassingen, zoals voorzetwanden en opdekvloeren, zodat u eventueel nog terug kunt naar de oude situatie
  • de juiste deskundigen; maak samen een plan

Op deze pagina leest u waar nog meer rekening mee te houden bij aanpassingen aan uw interieur. Neem in ieder geval zo vroeg mogelijk contact op met uw gemeente. Zij vertellen u wat mag en kan.

Laat uw interieur waarderen

Om te voorkomen dat u ongewenste waardevolle onderdelen verwijdert, kunt u uw interieur het beste laten waarderen. De bijzondere en beschermde elementen worden op die manier inzichtelijk gemaakt. Hoe een waardering in zijn werk gaat, leest u via de link hieronder. 

Vergunning nodig?

In een rijksmonument zijn ook vaste interieuronderdelen beschermd. Voor aanpassingen aan bijvoorbeeld monumentale stucplafonds of historische wandbekleding, hebt u dan een omgevingsvergunning nodig. Dit wil overigens niet zeggen dat er niets mogelijk is. De gemeente of een interieurarchitect kan met u meedenken over geschikte aanpassingen. 

Van wens tot uitvoering

Of het nu gaat om een restauratiewens of wens tot aanpassing van uw interieur: het proces (de stappen) komen grotendeels overeen. Het meeste werk zit in het vooronderzoek en voorbereiding. Wellicht komen ook de uitvoeringsrichtlijnen voor u van pas. Klik op de link hieronder om meer om over deze richtlijnen te weten te komen. Op deze pagina vindt u ook tips voor het vinden van de juiste aannemer. 

Praktische tips

  • Vraag andere monumenteigenaren naar hun ervaringen
  • Vraag uw architect om een digitale impressie nog voor u definitief besluit om een aanpassing te doen
  • Maak geen natte ruimten zoals een douche of water- en afvoerleidingen boven waardevolle interieurelementen zoals stucplafonds
  • Bewaar gedemonteerde onderdelen altijd, zodat ze door toekomstige generaties kunnen worden teruggeplaatst