U bent hier

Keuken in een rijksmonument in Deventer

Alles over

Monumentale interieurs

U heeft een (rijks)monument met een monumentaal interieur? Lees op deze pagina's meer over de waardering en de instandhouding ervan. 

Hoe komt u bijvoorbeeld achter de waarde van het historische interieur in uw monument? Hoe onderhoudt of restaureert u het? En mag u het ook vernieuwen als u dat wilt? 

 • Wat is een monumentaal interieur?

  Monumentale interieurs zijn een belangrijke kennisbron over ons verleden. Elk interieur vertelt een eigen verhaal. Niet voor niets zijn ze veelal beschermd. Welke interieurelementen is uw pand rijk?

 • Laat uw interieur waarderen

  Het laten waarderen van uw interieur kan u helpen wanneer u wilt weten wat de cultuurhistorische waarde van uw interieur is of wanneer u van plan bent uw rijksmonument te restaureren of te verbouwen. Lees er hier meer over.

 • Wettelijke bescherming van uw interieur

  Woont u in een rijksmonument? Dan is uw interieur wettelijk beschermd. Wat dat inhoudt leest u hier. Ook veel gemeentes besteden trouwens in hun monumentenbeleid aandacht aan interieurs. Uw gemeente is veelal uw eerste aanspreekpunt voor vragen.

 • Interieurensembles

  Een interieurensemble is een samenhang van onroerende en roerende zaken van (cultuur)historisch, artistiek, wetenschappelijk of technisch belang. Wat houdt dit precies in? Is er bij u sprake van een ensemble en wat betekent dit?

 • Onderhouden van uw interieur

  Met een dosis gezond verstand en de juiste preventieve maatregelen zijn veel interieurs zonder problemen te gebruiken en in stand te houden. Zo ook in beschermde monumenten. Een verantwoorde omgang draagt bij aan het behoud van uw interieur en bespaart bovendien kosten.

 • Aanpassen van uw interieur

  Wilt u uw huis (gedeeltelijk) anders inrichten of wilt u uw interieur herbestemmen? Dan is het goed om allereerst te achterhalen wat er zo bijzonder is aan uw interieur. Neem bovendien zo snel mogelijk contact op met uw gemeente. Zo weet u wat mag en kan. U leest hier meer aandachtspunten en praktische tips.

Nieuws

Er zijn geen nieuws items.