U bent hier

Keuken in een rijksmonument in Deventer

Alles over

Monumentale interieurs

U heeft een (rijks)monument met een monumentaal interieur? Lees op deze pagina's meer over de waardering en de instandhouding ervan. 

Hoe komt u bijvoorbeeld achter de waarde van het historische interieur in uw monument? Hoe onderhoudt of restaureert u het? En mag u het ook vernieuwen als u dat wilt? 

 • Wat is een monumentaal interieur?

  Monumentale interieurs zijn een belangrijke kennisbron over ons verleden. Elk interieur vertelt een eigen verhaal. Niet voor niets zijn ze veelal beschermd. Welke interieurelementen is uw pand rijk?

 • Laat uw interieur waarderen

  Het laten waarderen van uw interieur kan u helpen wanneer u wilt weten wat de cultuurhistorische waarde van uw interieur is of wanneer u van plan bent uw rijksmonument te restaureren of te verbouwen. Lees er hier meer over.

 • Wettelijke bescherming van uw interieur

  Woont u in een rijksmonument? Dan is uw interieur wettelijk beschermd. Wat dat inhoudt leest u hier. Ook veel gemeentes besteden trouwens in hun monumentenbeleid aandacht aan interieurs. Uw gemeente is veelal uw eerste aanspreekpunt voor vragen.

 • Interieurensembles

  Een interieurensemble is een samenhang van onroerende en roerende zaken van (cultuur)historisch, artistiek, wetenschappelijk of technisch belang. Wat houdt dit precies in? Is er bij u sprake van een ensemble en wat betekent dit?

 • Onderhouden van uw interieur

  Met een dosis gezond verstand en de juiste preventieve maatregelen zijn veel interieurs zonder problemen te gebruiken en in stand te houden. Zo ook in beschermde monumenten. Een verantwoorde omgang draagt bij aan het behoud van uw interieur en bespaart bovendien kosten.

 • Aanpassen van uw interieur

  Heeft u wensen voor een nieuwe inrichting? Dan is het goed om allereerst te achterhalen wat er zo bijzonder is aan uw interieur. Neem bovendien zo snel mogelijk contact op met uw gemeente. Zo weet u wat mag en kan. U leest hier meer aandachtspunten en praktische tips.

 • Restaureren van uw interieur

  U krijgt als monumenteigenaar veelal maar één keer in uw leven te maken met een restauratie van uw interieur. Ieder monument en elk restauratieproject vergt een aanpak op maat. Overweegt u restauratie of bent u ermee gestart? Lees hier wat er zoal bij komt kijken.

 • Uw interieur bij herbestemming van uw monument

  Van het omtoveren van een badkamer tot een kantoorruimte of het volledig transformeren van een voormalige kerk tot een woonruimte: herbestemming houdt een monumentaal pand levend! Hoe gaat u in zo'n ingrijpend project om met het historische interieur?

 • Tips over interieurs 1: schilderwerk

  Elke pand heeft onderhoud nodig, maar bij monumentale interieurs wordt het snel lastiger wanneer er historische onderdelen aanwezig zijn. U kunt de eerste stappen van onderhoud echter vaak al gemakkelijk zelf uitvoeren. U wilt uw monument mooi houden voor volgende generaties en wij adviseren daarom om het originele materiaal te behouden. Onderhoud van het interieur doet u dan preventief, door regelmatig schoon te maken, risico’s te vermijden en eventuele schade snel te laten herstellen.