U bent hier

Gemeente Leiden
In uw regio:

Leiden

1242 rijksmonumenten
1595 gemeentelijke monumenten

Gemeente Leiden
Erfgoed Leiden en Omstreken
Postbus 16113
2301 GC Leiden

info@erfgoedleiden.nl  
071-516 5355
www.erfgoedleiden.nl 

In uw regio:

Leiden

1242 rijksmonumenten
1595 gemeentelijke monumenten

Gemeente Leiden
Erfgoed Leiden en Omstreken
Postbus 16113
2301 GC Leiden

info@erfgoedleiden.nl  
071-516 5355
www.erfgoedleiden.nl 

Historisch stadsbeeld

Om de stad aantrekkelijker te maken voor bezoekers en bewoners is het project Historische winkelpuien en kleuren opgezet.  Eigenaren en gebruikers van panden krijgen subsidie voor het herstellen van historische winkelpuien en kleuren. Een gedegen onderzoek vormt hiervoor telkens de basis. Zo laten bewoners en gemeente samen  de historische kwaliteit van de stad weer tot zijn recht komen.

Duurzame monumentenzorg

Leiden heeft grote ambities om het energieverbruik in de stad te verlagen. Een van de ambities is om Leiden aardgas vrij te maken, woningen energiezuiniger te maken en duurzame energie op te wekken. Hier heeft gemeente een campagnewebsite www.gagoed.nl voor opgezet. Maar omdat de vele maatregelen niet zomaar geschikt zijn voor de ruim 7000 historische panden die Leiden bezit is er ook een projectleider Duurzame monumentenzorg aangesteld. In dit project worden gratis maatwerkadviezen gegeven voor de historische panden in de stad. Meer informatie hierover staat op de website van Erfgoed Leiden. Daarnaast is de gemeente Leiden aangesloten op de groenemenukaart waar voor de historische panden tips en informatie te vinden zijn om de panden te verduurzamen.

Bewonersinitiatief

De betrokkenheid van de bewoners met de stad is in Leiden groot. De 17e eeuwse stadsomwalling met zijn singels is gaaf bewaard, maar ligt er deels wat verlaten bij. Een groep Leidenaren heeft zich verenigd en heeft het initiatief genomen om het gebied om te vormen tot een multifunctioneel park. Erfgoed is daarbij telkens het uitgangspunt. De gemeente ondersteunt dit plan met raad en daad, maar het is een gebiedsontwikkeling door en voor de bewoners.  
Website Singelpark


Een groep Leidenaren binnen de Historische Vereniging Oud Leiden constateerde het verloren gaan van monumentale kunstwerken uit de Wederopbouwperiode. Ze hebben  een inventarisatie gemaakt en zijn daarmee naar de gemeente gestapt. Daar is deskundigheid beschikbaar gesteld voor het verder ontwikkelen van beleid voor de omgang met dit belangrijk erfgoed.                     

 

Monumentenzorg

Erfgoed Leiden en Omstreken is het regionaal kennis - en adviescentrum waar monumentenzorg, archeologie en het archief samenwerken. Deze afdeling valt onder de gemeente Leiden maar ondersteunt ook een aantal gemeentes in de regio. 

De monumentenadviseurs van Erfgoed Leiden kijken graag met u mee naar aandachtspunten en mogelijkheden voor herbestemming en  verduurzaming van uw pand.  Daarnaast adviseren zij u over welke vergunningen nodig zijn en welke subsidies er beschikbaar zijn. Ook begeleiden zij het gehele  proces van eerste initiatief  tot en met de uiteindelijke vergunningsaanvraag bij de gemeente.  

Meer informatie over monumentenzorg, vergunningen en subsidies in de gemeente Leiden vindt u op de onderstaande site.

Monumentenregister

Op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken vindt u het monumentenregister van de gemeente Leiden. Daarnaast kunt u in de collecties op de website alle in het depot aanwezige archiefstukken terugvinden van het betreffende pand zoals historische bouwtekeningen, oude foto’s , bewonersgeschiedenis en ga zo maar door.

Gemeente LeidenHooglandse kerkGemeente Leiden