U bent hier

Alles over

Praktische tips

Dakgoten schoonmaken en onderhouden

Regelmatig onderhoud

Veel monumenten zijn uitgerust met goten en hemelafvoeren van zink of koper. Deze materialen worden vaak toegepast vanwege hun lange levensduur. Het is wel noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

Schoonmaken

Het water in de goot moet snel kunnen doorstromen. Als er permanent water in blijft staan, zal de goot sneller slijten of beschadigen. Daarom is het aan te raden om twee keer per jaar de dakgoten schoon te maken en te inspecteren. Als er bomen in de buurt van uw pand staan, is het zinvol om vaker te controleren of er bladeren in de dakgoot liggen.

Waarschuwings-systeem

Bij slecht bereikbare goten of dakgoten met een lage achteropstand is het verstandig om een waarschuwingssysteem in te bouwen. De achteropstand is de kant waar de dakgoot aan het dakvlak grenst. Hier moet de gootbekleding minstens 3 cm hoger zijn dan aan de buitenkant.

Plaats vlakbij de regenpijp een van de volgende hulpmiddelen in de dakgoot:

  • een spuwertje: een gesoldeerd pijpje bovenin de dakgoot;
  • vergaarbak met spuwer;
  • een verklikker: een kleine v-vormige inkeping in de kopse kant van de goot waar het water als eerste overheen stroomt.

Als de regenpijp verstopt zit, zal het water door het spuwertje naar buiten gutsen en wordt de bewoner gewaarschuwd. Spuwers en verklikkers moeten dus op plaatsen zitten waar de eigenaar het euvel ook kan zien, zoals aan de voorgevel of bij de voordeur.

Aanleg en onderhoud

Koperen en zinken goten hebben doorgaans een lange levensduur. Dit geldt echter alleen als het materiaal vakkundig wordt toegepast.

Tips voor de aanleg en het onderhoud:

  • De aanleg van een goot is vakwerk. Schakel daarom altijd een professioneel bedrijf in. Kom met het bedrijf een garantietermijn overeen, voor het geval er na de werkzaamheden toch gebreken of onvolkomenheden zijn.
  • Let op dat de goten niet bij te lage temperaturen (zink niet minder dan 12 ˚C, koper 15 ˚C) worden aangebracht in verband met het uitzetten en krimpen van de metalen.
  • Zorg voor voldoende speling. De bekleding van de goten mag niet te strak in de gootbetimmeringen liggen. Het materiaal moet de ruimte hebben om uit te kunnen zetten. Zet de goten daarom niet vast met nagels maar met klangen. Ook moet er voldoende speling zijn bij in de goot staande dakkapellen, hoekoplossingen en steekpijpen van hemelwaterafvoeren.
  • Let erop dat afvoeren niet direct tegen de muur worden bevestigd. Zorg voor voldoende tussenruimte, zodat bij lekkages de muur niet onmiddellijk nat wordt.
  • Wanneer een koperen goot uitkomt op een zinken goot kan dit leiden tot galvanische corrosie. Bij galvanische corrodeert het minst edele metaal (in dit geval zink). Andersom (een zinken goot die uitkomt op een koperen goot) gaat het wel goed.
  • Let op bij bitumen dakbedekking. In A.P.P. gemodificeerd bitumen zitten zeer agressieve stoffen die door regen uitspoelen en lood, zink en koper aantasten. Het is dan ook aan te raden om de bitumen bedekking met leislag in te strooien.
  • Voor meer tips, zie de technische brochures op deze pagina onder Publicaties.

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?

Bedankt voor uw terugkoppeling.

Zie ook