Subsidie aanvragen voor een woonhuis

Bent u particuliere eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie? Dan kunt u elk jaar tussen 1 maart en 30 april subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten die u in het afgelopen jaar gemaakt hebt. De woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Let op: de subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Afbeelding
Rijksmonument

Stel uw vraag op de juiste plek

Heeft u vragen over het aanvragen van de woonhuissubsidie? Of wilt u meer weten over wat er precies wel en niet binnen de regeling valt? Neem dan contact op met de Infodesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wilt u meer weten over de laagrentende lening? Neem dan contact op met het Restauratiefonds.

Afbeelding
Onderzoek

Kom ik in aanmerking voor woonhuissubsidie?

Tussen 1 maart en 30 april kunt u als particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie woonhuissubsidie aanvragen. Ook leden van een Verenigingen van Eigenaren met een rijksmonument en aandeelhouders van een landgoed komen voor de woonhuissubsidie in aanmerking. Kosten die in het afgelopen jaar gemaakt kunt u meenemen in de subsidieaanvraag. Voor werkzaamheden uitgevoerd in het jaar daarvoor kunt u geen subsidieaanvraag meer doen. 

Voor welke kosten kan ik woonhuissubsidie aanvragen?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een overzicht gemaakt waarin u kunt zien voor welke kosten u wel en voor welke u geen subsidie krijgt. 

Bekijk het overzicht
 

Afbeelding
Monument

Hoeveel subsidie ontvang ik?

 U kunt woonhuissubsidie aanvragen voor de instandhouding van de monumentale onderdelen van uw monument. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn herstel van de fundering, het vervangen van voeg- of metselwerk aan de gevel of monumentale schilderwerkzaamheden. In de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten staan de kosten die u mag meenemen. De woonhuissubsidie bedraagt 38% van deze kosten. 

Afbeelding
Vergunning

Hulp bij uw aanvraag

Wilt u woonhuissubsidie aanvragen? Hier leest u hoe u het aanvragen van subsidie makkelijker maakt.

Checklist aanvraag subsidie

Wat heeft u nodig voor een aanvraag voor de woonhuissubsidie? Deze checklist helpt u bij uw aanvraag.

Welke documenten heb ik nodig voor een subsidieaanvraag?

Bekijk de documenten en bereid u voor.

Afbeelding
Financiering

Aanvraagportaal

U dient uw aanvraag digitaal in via het aanvraagportaal. Het portaal komt beschikbaar op 1 maart en kan gebruikt worden tot en met 30 april. Nadat u uw aanvraag hebt ingediend, ontvangt u in een e-mail een bevestiging en een samenvatting. Binnen 13 weken na sluiting van de aanvraagperiode ontvangt u een beschikking op uw aanvraag. 

Afbeelding
Verhalen

Ontvang updates over subsidie

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Woonhuiseigenaren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze nieuwsbrief verschijnt met regelmaat en geeft updates over de subsidies, maar in de toekomst ook over het verduurzamen van een woning.

Meer financiële mogelijkheden

Als u een monumentaal pand bezit, krijgt u net als bij een regulier pand, te maken met onderhoudskosten en mogelijk ook met restauratie- en of verduurzamingskosten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren. Wij onderscheiden hierin leningen - hypotheken en subsidies.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Harry Kers

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Harry Kers, accountmanager Restauratiefonds, regio Utrecht, Gelderland en een aantal Stadsherstelorganisaties.
Harry Kers
Naar boven