Zuidweg 24, 's-Heer Abtskerke

Boerenhoeve, nu bekend als Hoeve Van der Meulen, in het verleden de 'gerosselde hoeve' naar de rossige kalk waarmee de muren waren bestreken. Woonhuis uit de 18e eeuw, opgetrokken in ijsselsteentjes op een voet van Zeeuwse moppen. Diverse schuifvensters, een kruisvenster en een kelderlicht met luiken en diefijzers. De kopse gevel is een tuitgevel met vlechtingen en een topgevelbekroning. Zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen. In het verlengde van het woonhuis en daaraan vastgebouwd, bevindt zich een bakstenen schuur onder zadeldak met rode oud hollandse pannen. De schuur is een reconstructie uit 2009 naar voorbeeld van een voorganger uit 1935/36. Deze was op zijn beurt een vervanging van een houten schuur die in 1918 op deze plek was herbouwd. Het woonhuis heeft intern de oorspronkelijke indeling behouden. Er is een gewelfde kelder met plavuizen, een opkamer, een karnhok met plavuizen, een woonkamer en een pronkkamer. Er zijn diverse houten bedsteden, waarvan degene naast de haard in de woonkamer, doorsteekt in de schuur. De haardpartij in de woonkamer is voorzien van tegels uit diverse perioden waaronder 18e eeuwse landschapstegels en spelende kinderen en 19e eeuwse zuilentegels met dieren en vazen. De vloer- en kapconstructie van het woonhuis is extra zwaar uitgevoerd vanwege de oorspronkelijke functie als graanzolder. Op zolder in de ruitjes van het schuifraam ondermeer een 19e eeuwse inscriptie over een gestrande walvis.

Zuidweg 24 4444 ND 's-Heer Abtskerke Ja
Zuidweg 26 4444 ND 's-Heer Abtskerke