O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel

Inleiding

"HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een later omhulsel in het park opgenomen. De engel is uitgevoerd in kunststeen door de firma Van Balgooy in 1919.

Omschrijving

Op een vierkante bakstenen sokkel geplaatst kraanhuis. De bakstenen vlakken zijn in gepleisterde omlijstingen gevat. Op de bovenkant van de sokkel is aan elke kant een klein uitbuikend bassin aanwezig, aan twee zijden is een kraantje aangebracht. Op het kraanhuis zijn plaquettes met opschrift: WILT GIJ GENEZEN ZIJN/O PELGRIM ZOO GEBRUIK - MARIA'S BAD ALTIJD/DIT BAD IS ALTIJD GOED - DIT BAD IS ALTIJD REIN/DAT ELKEEN ZICH DAN SPOED - NAAR DIT BAD DEES FONTEIN/AVE MARIA U BEHOED.

Daarboven staat een Engel onder een natuurstenen baldakijn met spitsbogen op smalle zuiltjes, bekroond door een spits met hogeltjes en een Mariabeeld (kopie van het genadebeeld van Handel) op de top.

Waardering

Het HEILIG PUTJE is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en een toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

532047
Processiepark

Inleiding

PROCESSIEPARK De Mariaverering in Handel gaat terug tot in de veertiende eeuw. De Duitse Orde had in Handel een aantal hoeven in haar bezit; mogelijk werd in de nabijheid van deze hoeven door de Orde ook een kapel gesticht, gewijd aan Maria (in vestigingen van de Duitse Orde ontstond steeds een Mariaverering). Processies hebben van oudsher plaatsgevonden, aanvankelijk van Handel af, later naar Handel toe, over de zogenaamde "Keskesdijk" (thans Handelsweg) met bedevaartkapellen die als haltes in de processie fungeerden. Om de processies ongehinderd door te kunnen laten gaan werd achter de kerk aan het begin van de twintigste eeuw een processiepark aangelegd, rondom het reeds bestaande "wonderbare putje".

Omschrijving

Het complex bestaat uit de AANLEG met enkele verspreide objecten, de KRUISWEG met SCULPTUUR van Christus in de hof van olijven, een RELIEF van de bruiloft van Kana en het "HEILIG PUTJE", en de ROZENKRANSWEG met BENEDICTIEKAPEL. De begrenzing van het beschermde park is op de bijbehorende kaart aangegeven.

Waardering

Het PROCESSIEPARK is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het park van typologisch belang als voorbeeld van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
O.-L.-Vrouwestraat 61 5423 SJ Handel BY Ja