Beekvliet 1, Borculo

Inleiding

Ten noorden van de villa gelegen koetshuis uit 1835 gebouwd in opdracht van de Zutphense houthandelaar Jan Derk Langenberg. In 1902 zijn er neorenaissancistische details aangebracht. Het pand bevatte oorspronkelijk een koetshuis, een koetsierswoning en een schuur. Sinds 1985 zijn de staldeuren en een gedeelte van de balklaag vervangen en is het dak voorzien van golfplaten.

Omschrijving

Het KOETSHUIS heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een schilddak. De asymmetrische gevels zijn opgetrokken in baksteen. De voor- en zijgevels zijn voorzien van mastgoten. Beide zijgevels hebben vlechtingen, een windveer en staafankers.

In de voorgevel bevinden zich één ingang met staldeuren en een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, één ingang met een opgeklampte deur en een bovenlicht, zes getoogde vensters met een ijzeren roedenverdeling, en een venster met schuifraam en luiken. De ingangen en de meeste vensters hebben een strek met aanzet- en sluitstenen.

In de rechter zijgevel bevinden zich twee getoogde vensters met een ijzeren roedenverdeling en een strek met aanzet- en sluitstenen.

De linker zijgevel bevat twee korfboogvormige ingangen met een strek met aanzet- en sluitstenen, waarvan één met staldeuren, en twee ruitvormige stalramen met een rollaag.

In de achtergevel bevinden zich twee segmentboogvormige ingangen met een rollaag, twee moderne ingangen, en vijf vensters van verschillend formaat en type met elk een strek.

In het interieur zijn de oorspronkelijke indeling, de binnendeuren met geprofileerde omlijsting en een gedeelte van de balklaag nog aanwezig.

Het KOETSHUIS is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de oude kern van het koetshuis en als voorbeeld van een koetshuis uit de tweede kwart van de negentiende eeuw dat in het begin van de twintigste eeuw om stilistische redenen is aangepast aan het zomerverblijf;

- vanwege het relatief gaaf gebleven exterieur en interieur en het zorgvuldige materiaalgebruik;

- vanwege de functionele en stilistische samenhang met de villa;

- als onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet.

529901
Villa Beekvliet met koetshuis

Omschrijving van het complex

VILLA 'Beekvliet' met KOETSHUIS, onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet. Dit landgoed is ontstaan in 1757. Graaf Lodewijk van Bylandt kocht in dat jaar de boerderij Entel met bijbehorende gronden en andere boerderijen aan ten behoeve van bosbouw en legde een sterrenbos aan. De Zutphense houthandelaar Jan Derk Langenberg kocht het geheel in 1832, breidde het verder uit en liet er in 1835 een zomerverblijf en koetshuis bouwen. Dit zomerverblijf is in 1902 in opdracht van de eigenaressen Johanna en Anna van de Kasteele vervangen door de huidige villa naar ontwerp van G. Halbertsma.

De villa en het koetshuis zijn gelegen op de landtong waar de Slinge en Berkel samenstromen, in een waardevol natuur- en cultuurlandschap (een zogenaamd coulissenlandschap) in het gebied tussen Borculo, Ruurlo en Barchem. De tuin gaat geleidelijk over in dit landschap. In 1985 is de door hagen omzoomde tuin direct rond het huis opnieuw aangelegd, waarbij verschillende oude bomen, waaronder een tulpenboom, in de aanleg zijn opgenomen.

Waardering van het complex

VILLA en KOETSHUIS zijn van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de rijke en relatief gaaf gebleven architectuur van het exterieur en het interieur;

- als typerend voorbeeld van de bezittingen van de kleine landadel in de Graafschap omstreeks 1900;

- als onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet;

- vanwege de bijzondere ontstaansgeschiedenis door de oprichting van het buitenverblijf op een bestaand landgoed;

- als beeldbepalend ensemble in een waardevol coulissenlandschap;

- vanwege de functionele en stilistische samenhang tussen de villa en het koetshuis;

- als goed voorbeeld van een renaissancistisch zomerverblijf dat relatief zeldzaam is voor de regio.

Beekvliet 1 7271 PB Borculo BY Ja
Beekvliet 2 7271 PB Borculo BY