LEEFTINK, Geesteren

Omschrijving

KRUKHUISBOERDERIJ onder een samengesteld dak. Het dak is samengesteld uit een gedeeltelijk van een schilddak voorzien voorhuis en een van een afgewolfd zadeldak voorzien achterhuis. Dit zadeldak is aan de zijde van de rechter zijgevel van het voorhuis doorgetrokken en opgewipt. Het dak heeft aan de schuine zijden windveren en is deels gedekt met riet, deels met rode Muldenpannen en deels met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het dak watert af zonder goten. Alleen aan de linker zijde is ter plaatse van het bedrijfsgedeelte een niet oorspronkelijke mastgoot aangebracht. Door de nok van het voorhuis steken twee gemetselde schoorstenen omhoog. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een gepleisterde plint. In het metselwerk zijn verder geen geledingen en decoraties aangebracht. De gevelopeningen worden afgesloten door bogen in het achterhuis, en door licht getoogde strekken in het voorhuis.

De onregelmatig ingedeelde VOORGEVEL is vijf assen breed. In vier van de vijf assen bevindt zich op de begane grond een 6-ruits schuifvenster met luiken. Boven ieder venster is een laag zoldervenster geplaatst (2-ruits raam). Rechts van het linker venster bevindt zich bovendien een 2-ruits kelderlicht. In de tweede as van links is de ingang ondergebracht: een houten deur onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Zowel naast de ingang als tussen de twee meest rechts gelegen vensters is een gedecoreerde gedenksteen aangebracht, afgesloten door een gemetseld keperboogje.. De rechter gedenksteen heeft het opschrift: 'ETVH / AJTVH /JWTVH/1891'. De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormig afgesloten inrijpoort met direct aansluitend rechtgesloten deeldeuren en een middeler. Links en rechts hiervan bevinden zich een klein rondboograam en hieronder een getoogd ijzeren stalraampje van het type spinnekop. Links en rechts bezit de gevel twee korfboogvormig afgesloten mestdeurtjes met aanzet- en sluitststenen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis drie vensters. In aansluiting op het voorhuis bevinden zich in het bedrijfsgedeelte meerdere stalramen. Het INTERIEUR van het voorhuis bestaat in hoofdlijnen uit een grote woonkamer in de middenbeuk, een kelder/opkamer, een keuken en waskamer en een slaapkamer. Het interieur is in aanzienlijke mate intact bewaard gebleven.

In de periode 1850-1940 historisch gegroeide KRUKHUISBOERDERIJ, mogelijk met een oudere oorsprong.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in ambachtelijke-traditionele trant gebouwde Achterhoekse krukhuisboerderij met schuur en waterput. Het hoofdgebouw is van typologisch belang als goed voorbeeld van een historisch gegroeide krukhuisboerderij die haarhuidige vorm grotendeels gekregen heeft in de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw. De boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Kenmerkend is de symmetrisch ingedeelde achtergevel met onderschoer. Het interieur van de boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit nog de karakteristieke indeling alsmede een aantal authentieke elementen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de verspreid liggende agrarische bebouwing in het buitengebied van Geesteren. Het complex is van belang voor de instandhouding van het kleinschalige agrarische karakter ter plaatse. De boerderij, de schuur en de waterput vormen samen een waardevol ensemble. De positionering van de complexonderdelen op het erf is karakteristiek zoals de waterput direct naast het woongedeelte.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek.

516409
Leeftink

Inleiding

Het fraai gelegen historisch gegroeide BOERDERIJCOMPLEX 'LEEFTINK' dateert in de huidige vorm grotendeels uit de laatste decennia van de negentiende eeuw en de eerste decennia van twintigste eeuw. De boerderij is in meerdere bouwfases in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger. Het voorhuis dateert o.a. uit 1891 (jaartalsteen in voorgevel). Het achterhuis is omstreeks 1920 vernieuwd. Aan de noordzijde van het achterhuis bevindt zich evenwijdig hieraan gelegen schuur, die verbonden is met de boerderij. De aan de zijde van het voorhuis gelegen waterput, waarvan de bovenzijde in zandsteen is opgetrokken, dateert uit de achttiende of negentiende eeuw. De bijschuur is vermoedelijk reeds in de achttiende eeuw gebouwd; de oorspronkelijk van een houten beplanking of vlechtwerk voorziene wanden zijn echter in de naoorlogse periode in baksteen vernieuwd. De overige gebouwen op het erf waaronder een nieuw gebouwd woonhuis komen niet voor bescherming in aanmerking. Het complex omvat de volgende onder de bescherming vallende onderdelen: 1 Krukhuisboerderij met aangebouwde schuur 2 Bijschuur 3 Waterput. Het complex bevindt zich in het agrarische buitengebied ten westen van de dorpskern van Geesteren, en is gesitueerd aan de noordzijde van de Molenweg, waarmee het complex via een weg is verbonden. De Molenweg is de doorgaande verbinding tussen Geesteren en de Nettehorsterweg. De bijschuur staat achter op het erf haaks op het achterhuis.

Waardering

In de periode 1850-1940 historisch gegroeid BOERDERIJCOMPLEX LEEFTINK , mogelijk met een oudere oorsprong.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde Achterhoekse boerderij met schuur en waterput. Het hoofdgebouw is van belang als typologisch goed voorbeeld van een krukhuisboerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw. De boerderij is nagenoeg gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Kenmerkend is de asymmetrisch ingedeelde voorgevel met twee opmerkelijke gevelstenen en de symmetrisch ingedeelde achtergevel met onderschoer. Het interieur van de boerderij is redelijk gaaf bewaard gebleven en bezit nog de karakteristieke indeling alsmede een groot aantal authentieke elementen.

- Van cultuurhistorische waarde als historisch gegroeid agrarisch complex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek.

Molenweg 16 7274 AA Geesteren Ja
Molenweg 14 7274 AA Geesteren