Anneville-laan 101, Ulvenhout AC

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, bestaande uit

a. oprijlaan

b. park

c. moestuin en boomgaard

d. weilanden en erven

ad a.: de oprijlaan, midden XIX, bestaande uit eiken en beuken in afzonderlijke vakken, verbindt via een bajonetbocht de twee evenwijdig lopende wegen Annevillelaan en Geersbroekseweg; de buitenplaats heeft thans aldus twee ingangen; het langste rechte stuk begint bij de Geersbroekseweg en staat hier min of meer loodrecht op; het point-de-vue van dit laangedeelte is de in roodwitte kepers geverfde inrijpoort van de grote schuur (zie onder 5); via twee haakse bochten loopt de laan tot aan de Annevillelaan; de laan is gedeeltelijk bestraat met kasseien; ongeveer halverwege het eerste stuk van de laan vòòr de eerste haakse bocht is een fragment van een derde toegangslaan (afgesneden door snelweg) herkenbaar bewaard.

ad b.: rond het huis ligt, met name aan de noordoostzijde, een landschapspark; het oudste deel, dat zich in een smalle strook achter het huis tot aan de Geersbroekseweg uitstrekt, is in de jaren 60 van de 19e eeuw aangelegd; het is een langgerekt weidegebied, dat in golvende lijnen aan weerszijden omzoomd is door smalle bosstroken; Ca, 20 jaar hierna vond een uitbreiding van de parkaanleg plaats, vermoedelijk eveneens van de hand van de tuinarchitect Louis Fuchs; in de centrale lange wei achter het huis werden de twee vijvers uitgegraven: aan het einde bij de Geersbroekseweg een grote niervormige, waarnaast een heuveltje, en dichter bij het huis een ronde kom; het patroon van de oude padenloop is nog goed herkenbaar; In het verlengde van het park werd aan het begin van de 20ste eeuw, aan de overzijde van de Geersbroekseweg, het aldaar gelegen nog onontgonnen land tot kleine parkweide herschapen met enkele solitaire bomen en boomgroepen. Het doorzicht vanaf het huis en vanuit het park op deze parkweide aan de overzijde van de Geersbroekseweg, dat op de bonnekaart uit 1868 nog niet en op de bonnekaart uit 1935 wel staat aangegeven, bestaat nog steeds.

ad c.: de rechthoekige moestuin -nu een weilandje- ligt in de oksel van de oprijlaan tegenover de portierswoning (zie onder 4); er resteert nog een ijzeren toegangshek (zie onder 7) en een stuk muur met nieuwe aanbouwsels, dat dermate pover is, dat het niet beschermenswaard is. Halverwege het lange rechte deel van de oprijlaan ligt, direct ten noordwesten ervan, een weiland, waarin nog enkele oude fruitbomen staan: de resten van de oude boomgaard.

ad d.: naast de kleine weiden in het park, de moestuin en de boomgaard liggen er ten noorden van de boomgaard weilandjes langs de oprijlaan, waarvan het noordelijkste half omzoomd is door een smalle bosrand; tussen park en Geersbroekseweg ligt ook nog een grote wei. Aan de zuidoostzijde van het park ligt een in aanzien door een in een rechthoek verlopende laan omsloten weiland. Aan de Annevillelaan ligt voorts een rechthoekig weideperceel, dat oorspronkelijk in twee lanen ingeklemd lag. Het zuidoostelijke laanfragment is thans ter hoogte van het weiland niet meer aanwezig maar in het parkbos gaaf bewaard gebleven. De erven betreffen het terrein rond het koetshuis (zie onder 3), bestaande uit rangeerruimte met puinverharding en gras omzoomd door een singel van bomen en struiken, en het terrein voor de grote schuur, nu een tuin behorend bij de tot woonhuis verbouwde boerderij; dit erf is van belang omdat het point-de-vue effect van de poort van de grote schuur vanuit de laan in het geding is.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Anneville is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische en historisch-landschappelijk waarden

- vanwege de gaafheid

- als goed voorbeeld van een parkaanleg in landschapsstijl uit het midden van de 19de eeuw

529512
Anneville

Omschrijving van het complex

Anneville werd gesticht halverwege de 19e eeuw en is daarmee een relatief jonge buitenplaats; het complex ligt in het buurtschap Geersbroek, ong. 2 km. ten zuidoosten van Ulvenhout en bestaat uit het landhuis, het koetshuis, de portierswoning, een grote schuur en een voliere; dit alles ligt in een park in landschappelijke stijl, midden XIX; Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de buitenplaats bewoond door Z.K.H. Prins Bernhard en H.M. Koningin Wilhelmina; Bij de aanleg van het park is vermoedelijk uitgegaan van reeds bestaande weide- en akkerlandjes en lanen, waarvan een deel nog aanwezig is; verder zijn de plekken van de voormalige moestuin en boomgaard nog goed te herkennen. Het complex wordt begrensd door agrarische gronden en in het noordoosten door de Geersbroekseweg.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ANNEVILLE omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), PORTIERSWONING (4), SCHUUR (5), VOLIERE (6), HEK (7) en TUINSIERADEN (8).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het grote nieuwe bakstenen gebouw ten westen van het koetshuis, de tot luxe woningen verbouwde wagenschuur en boerderij ten westen van de grote schuur, en verder alle houten, deels stenen bouwsels.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ANNEVILLE is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en historische landschappelijk ensemble-waarden; het complex is een goed voorbeeld van een nog relatief gave en complete buitenplaats uit het midden van de 19e eeuw.

Anneville-laan 101 4858 RA Ulvenhout AC BY Ja
G 262 Chaam