Omschrijving

LANDHUIS, in 1851 ontworpen door de Brusselse architect Trappeniers; neo-classicistisch huis op rechthoekige plattegrond; gevels witgepleisterd; voorgevel met brede zijrisalieten; het totaal is zeven ramen breed; ramen op de parterre met 8 ruiten, op de verdieping met 6; aan achterzijde T-vensters; twee bouwlagen tussen het hoge onderhuis en het schilddak met flauwe helling, gedekt met lei, tegenwoordig met zinken platen; goten in brede kroonlijst op klossen; het t.o.v. de risalieten iets terug springende middendeel van de voorgevel wordt bereikt via een brede trap van 6 treden met bordes naar de hoofdingang met daarboven tussen de risalieten een smal balcon; in de jaren dertig van de 20e eeuw is het huis uitgebreid met een terras aan de achterzijde, een aanbouw van twee verdiepingen aan de rechter- en een serre aan de linkerzijde.

Waardering

Het LANDHUIS op Anneville is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden van een relatief gaaf bewaard neo-classicistisch landhuis uit het midden van de 19de eeuw

- vanwege de ensemblewaarden

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
529511
Complexnaam
Anneville
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Anneville werd gesticht halverwege de 19e eeuw en is daarmee een relatief jonge buitenplaats; het complex ligt in het buurtschap Geersbroek, ong. 2 km. ten zuidoosten van Ulvenhout en bestaat uit het landhuis, het koetshuis, de portierswoning, een grote schuur en een voliere; dit alles ligt in een park in landschappelijke stijl, midden XIX; Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de buitenplaats bewoond door Z.K.H. Prins Bernhard en H.M. Koningin Wilhelmina; Bij de aanleg van het park is vermoedelijk uitgegaan van reeds bestaande weide- en akkerlandjes en lanen, waarvan een deel nog aanwezig is; verder zijn de plekken van de voormalige moestuin en boomgaard nog goed te herkennen. Het complex wordt begrensd door agrarische gronden en in het noordoosten door de Geersbroekseweg.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ANNEVILLE omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), PORTIERSWONING (4), SCHUUR (5), VOLIERE (6), HEK (7) en TUINSIERADEN (8).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het grote nieuwe bakstenen gebouw ten westen van het koetshuis, de tot luxe woningen verbouwde wagenschuur en boerderij ten westen van de grote schuur, en verder alle houten, deels stenen bouwsels.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ANNEVILLE is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en historische landschappelijk ensemble-waarden; het complex is een goed voorbeeld van een nog relatief gave en complete buitenplaats uit het midden van de 19e eeuw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Anneville-laan 101 4858 RA Ulvenhout AC Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 264 Chaam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1851 1851 vervaardiging
Naar boven