Weipoortseweg 90, Zoeterwoude

Inleiding

De kwakelbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Naast deze voetbrug bevindt zich een ophaalbrug.

Omschrijving

De KWAKELBURG, zoals voetbruggen in het westen wel worden genoemd, bestaat uit een hoog en smal brugdek met aan weerszijden schuine plankieren met gespijkerde dwarslatten. Langs de schuine planken en het platte dek zijn houten leuningen opgenomen. Aan elk kant van het water bevindt zich een betonnen landhoofd waarop telkens twee stijlen van de burg rusten. De twee stijlen worden onderling verstevigd door andreaskruisen. De betonnen landhoofden zijn tevens de fundering van de ophaalbrug.

De KWAKELBRUG is van algemeen belang vanwege:

- als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied en als overgang van openbaar naar particulier terrein;

- het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de ophaalbrug en de overige onderdelen van het agrarische bedrijf;

- het object heeft zeldzaamheidswaarde door het verdwijnen van steeds meer kwakelbruggen.

529290
De Schuilhoeve

Inleiding

Het complex van 'De Schuilhoeve' bestaat uit een KRUKHUISBOERDERIJ, een vrijstaande STAL, een KWAKELBRUG en een OPHAALBRUG. De erfaanleg en de hooiberg vallen buiten de bescherming.

Omschrijving van het complex

Het perceel is gelegen op het achterland ten oosten van de Weipoortse Vliet. De boerderij is bereikbaar via een lange, onverharde oprijlaan door het polderlint aan de westzijde van de Vliet en vervolgens via een kwakelbrug of ophaalbrug over de Vliet heen. De boerderij bevindt zich op de kop van het kavel en is voorzien van linden aan de voorzijde. Ten noorden en teruggelegen van de boerderij bevindt zich de schuur, die dwars op de boerderij is georiënteerd. Tussen de boerderij en de schuur ligt een deels onverharde doorgang naar het achtergelegen erf. Direct achter de schuur is een vermoedelijk ingekorte, vierroedige hooiberg met rieten tentdak gelegen.

Het complex 'De Schuilhoeve' is van algemeen belang:

- het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw gegroeid agrarisch bedrijf;

- het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de landelijke situering op het achterland ten oosten van de Weipoortse Vliet, de historische situering van de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar;

- het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard gebleven boerderij met stal en bruggen.

Weipoortseweg 90 2381 NJ Zoeterwoude BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)