De Schuilhoeve, Zoeterwoude

Inleiding

De stal bevindt zich halverwege het kavel, ten noorden van de boerderij. De stal dateert vermoedelijk uit de achttiende of negentiende eeuw en was voor het kleinvee bestemd.

Omschrijving

Traditionele STAL gebouwd op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen, één bouwlaag onder een rieten zadeldak met wolfseinden boven de topgevels, voorzien van houten aanbouw aan de oostzijde. De zuidelijke topgevel is voorzien van vlechtingen langs de dakrand en een opgeklampt luik op zolderniveau. De linkerhoek is verstevigd door middel van een gemetselde steunbeer, mogelijk als schampsteen. De westgevel bestaat deels uit nieuw metselwerk, met name de borstwering van de kap. De gevel bezit drie betonnen stalvensters met zesruitsverdeling, en twee gedeelde staldeuren. Muurankers onder de dakrand. De topgevel aan de noordzijde bezit vlechtingen langs de dakrand. Op begane grond en eerste verdieping dichtgezette gevelopeningen. Rechts onder sporen van inkassing van westgevel. De oostgevel is deels aan het oog ontrokken door een houten aanbouw onder lessenaarsdak. Daarnaast bevinden zich twee kleine gevelopeningen met opgeklampte luiken en een vierruits stalvenster van beton.

Intern balklaag met zware eiken en lichte grenen balken, restanten van tussenschotten en voerderbak.

De STAL is van algemeen belang:

- het object heeft architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- het object heeft situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het agrarische bedrijf.

513536
De Schuilhoeve

Inleiding

Het complex van 'De Schuilhoeve' bestaat uit een KRUKHUISBOERDERIJ, een vrijstaande STAL, een KWAKELBRUG en een OPHAALBRUG. De erfaanleg en de hooiberg vallen buiten de bescherming.

Omschrijving van het complex

Het perceel is gelegen op het achterland ten oosten van de Weipoortse Vliet. De boerderij is bereikbaar via een lange, onverharde oprijlaan door het polderlint aan de westzijde van de Vliet en vervolgens via een kwakelbrug of ophaalbrug over de Vliet heen. De boerderij bevindt zich op de kop van het kavel en is voorzien van linden aan de voorzijde. Ten noorden en teruggelegen van de boerderij bevindt zich de schuur, die dwars op de boerderij is georiënteerd. Tussen de boerderij en de schuur ligt een deels onverharde doorgang naar het achtergelegen erf. Direct achter de schuur is een vermoedelijk ingekorte, vierroedige hooiberg met rieten tentdak gelegen.

Het complex 'De Schuilhoeve' is van algemeen belang:

- het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw gegroeid agrarisch bedrijf;

- het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de landelijke situering op het achterland ten oosten van de Weipoortse Vliet, de historische situering van de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar;

- het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard gebleven boerderij met stal en bruggen.

Weipoortseweg 90 A 2381 NJ Zoeterwoude Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)