Huis te Leur, Leur

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane grond verdieping is verhoudingsgewijs laag. Daarop staat een hoge bel-etage, afgesloten met een omlopende daklijst met goot op klossen en een hoog opgaand schilddak. Vier schoorstenen met kappen op de hoeken. Windvaan met Van Balveren kleuren zilver-zwart op voorschild. Luidklokje in houten klokkenstoel op achterschild. Het huis staat op een vrijwel vierkante plattegrond. De voorgevel met middenrisaliet en iets vooruitspringende hoeklisenen is symmetrisch van indeling. De middenrisaliet bevat de dubbele toegangsdeur met een daarboven gelegen rondbogige balkondeur. Deurpartij met dubbele pilasteromlijsting waarvoor twee Ionische zuilen (ingekort in 1867) staan die een kroonlijst dragen waarop een klein ijzeren balkon is aangebracht. Ook de balkondeur is van een houten omlijsting voorzien en een door twee consoles gedragen kroonlijst met het gekroonde familiewapen Van Balveren met leeuwen als schilddragers. De middenrisaliet wordt met een driehoekig fronton beëindigd. Vensters met T-vormige schuiframen en persiennes. Fronton, omlijsting en vensterindeling uit 1867. In de dakkapellen (1929) 20-ruits roedenvensters met wisseldorpel. Aanbouw aan de achterzijde uit 1867.

De indeling op beide verdiepingen is symmetrisch met een met marmeren platen belegde middengang en aan weerszijden vertrekken. Het trappenhuis bevindt zich ter hoogte van het midden van de gang in de rechterbeuk. Rechts van de toegang een kleine kamer die in verbinding staat met een pantry achter de trap, links een langgerekt vertrek met schouw tegen de achterwand en vensters in de voorgevel en de zijgevel. Daarachter de keuken met witte tegels. Aan de rechterzijde hier tegenover een onderkelderde opkamer (het zgn. Schotelhuis). De trap met fraai bewerkte aanzetbaluster en vrij vlakke balusters is uit de bouwtijd van het huis en zwenkt over twee verdiepingen omhoog. Geprofileerde handlijst. Op de bel-etage bevindt zich links de zaal (groot salet) met schouw en boezem. Stucwerk van plafond met velum, geprofileerde lijsten en ranken is 18de-eeuws, detaillering stucwerk op boezem en wandgeleding zullen waarschijnlijk uit 1867 dagtekenen. Rechts de herenkamer aan de voorzijde met schouw (XIX). Stucornament op plafond, lauwerkrans met strik en Jeruzalemveren mogelijk nog XVIII. Daarachter de slaapvertrekken. Op de zolder (gewijzigd in 1929), achtzijdige lichtkoepel met matglas en kamertjes.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW Huis te Leur, behorend tot de historische buitenplaats Leur is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de 18de-eeuwse architectuur die in de 19de en 20ste eeuw ondergeschikte wijzigingen heeft ondergaan;

- wegens de goed bewaard gebleven 18de-eeuwse structuur van het interieur;

- wegens een aantal genoemde interieuronderdelen;

- als voorbeeld van een laat 18de-eeuwse edelmanswoning;

- wegens de ensemblewaarde als middelpunt van de buitenplaats.

529280
Leur

Omschrijving van het complex

Ten noorden van het dorp Leur ligt de HISTORISCHE BUITENPLAATS LEUR, een door tuinen en bosgebied omringd huis dat in 1778 in opdracht van Christiaan W.H. baron van Balveren is gebouwd. Het complex ligt op de oude rivierduinen van de Maas. Het hoge deel is bebouwd en bebost, op de lage delen zijn de weilanden. Het huis staat precies op de rand van de zavelgrond en de broeklanden, op het laagste punt van het hoge deel.

In structuur en detail goed bewaard gebleven historisch buitenplaatscomplex LEUR bestaande uit een HOOFDGEBOUW (Huis te Leur) (1), HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3A) met SCHUUR (3B), HEKPOSTEN (4), DUIVENTIL (5), MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN (6), KAS (7) en PRIEEL (8).

In 1748 kwam de heerlijkheid Leur door aankoop in bezit van de Gelderse edelman Gerrit Willem van Balveren. Hij was gehuwd met Jacoba van Bassenn. Dit echtpaar heeft waarschijnlijk niet op Leur gewoond. Dat werd anders na hun overlijden toen hun zoon Christiaan Willem Hendrik van Balveren heer van Leur werd (1752). Hij liet het tegenwoordige huis bouwen in 1778 en het park aanleggen en ging er daadwerkelijk wonen. De eigenaar overleed in 1789 en de plaats werd verhuurd aan zijn weduwe. In een huurovereenkomst van het eigendom uit 1791 wordt de buitenplaats als volgt omschreven: 'De Heere behuisinge met bouwhuis, Duyveslag, Vischvijvers, Allées, Starrenbosch en verdere Plantagie zoo als dezelve binnen deszelfs bepalingen bij en om het gez. Huis in de Hooge en vrije Heerlijkheid Leur geleegen zijn'. Het huis wordt in 1799 nader beschreven als: 'Het HUIS TE LEUR, voor weinige jaaren geheel nieuw opgebouwd, voorzien met verscheiden zoo boven- als beneden kamers, waarvan eenige behangen, ruime keuken, en verdere commoditeiten, voorts een bouw- of tuinmans-huis, met ruime stallingen voor paarden en beesten, koetshuis enz., een schoone tuin, beplant met allerlei vruchtboomen, boomgaard, vischryke vyver, aangenaame bosschen en wandelingen...'.

De opvolgende eigenaars Van Balveren hadden in de loop van de 19de eeuw verschillende plannen tot uitbreiding van het huis laten maken, die, met uitzondering van een kleine aanbouw aan de achterzijde in beperkte mate zijn verwezenlijkt. Wijzingen uit 1847 (voornamelijk schilderwerk) en in 1867 (na de overstroming van 1861) hebben hun stempel gedrukt op het uiterlijk en de inwendige afwerking van een aantal vertrekken. Tot 1920 heeft het geslacht Van Balveren Leur in bezit gehad. In dat jaar overleed de laatste manlijke telg uit dit geslacht, mr. Walraven Elias Johan. Zijn erfgenaam mr. Bernhard Frederik baron van Verschuer werd de nieuwe eigenaar. Leur is nog steeds in het bezit van de familie Van Verschuer.

In 1929 werd de hele kap van het huis vernieuwd, waarbij de zakgoot verdween. De zolderverdieping kreeg een aantal kamers, waartoe aan de achter- en zijkanten dakkapellen werden toegevoegd. Daarvoor was er sprake van een dakkapel per dakvlak.

Tegelijk met de bouw van het huis omstreeks 1780 werd rondom een aanleg gerealiseerd bestaande uit een (moes)tuin, een boomgaard, een visvijver en, verder van het huis gelegen, wandelbossen, waaronder een sterrenbos achter de grote vijver. Opmerkelijk is dat de oprijlaan vanuit het dorp vanaf de Leurseweg niet recht op het huis werd geprojecteerd maar vanuit een hoek erop aanloopt. Deze laat 18de-eeuwse situatie staat op de kadastrale minuut van 1820 verbeeld: het huis ligt met de voorzijde naar het zuidoosten gericht en heeft een weids, onbelemmerd uitzicht over de lager gelegen bouw- en weilanden. Achter het huis, aan de noordwest kant bevindt zich de moestuin en het tot koetshuis verbouwde bouwhuis en boswachterij. Aan de noordoost zijde ligt een langgerekte, vierlobbige vijver. Voor het huis is een rechthoekig voorterrein met toegang in het midden. De wandelbossen, voornamelijk aan de oost- en zuidoostkant, zijn met rechte en diagonale lanen ontsloten. Deze situatie is in feite tot op heden ongewijzigd, met dien verstande dat er in het midden van de 19de eeuw een landschappelijke invulling van een van de bosvakken heeft plaats gevonden door middel van gebogen met beuken beplante lanen tussen de hakhoutbossen. Ten oosten van de vijver kreeg het bestaande weiland een gebogen beëindiging door middel van een boomcoulisse. Ook de oprijlaan voor het huis kreeg een gebogen vorm. De ingang in het midden verviel. De halve maanvormige vijver dagtekent van omstreeks 1930. In de jaren zestig van de 20ste eeuw is rechts van het huis een tennisbaan aangelegd.

De omgrenzing van de historische buitenplaats volgt aan de west- en noordkant de Van Balverenlaan en de Puitsestraat, aan de oostkant de scheiding tussen bos en agrarisch gebied en aan de zuidkant de kadastrale grens tussen twee agrarische percelen.

Op de bijbehorende kaart staan de omgrenzing alsmede de nummers van de complexonderdelen aangegeven.

De historische buitenplaats Leur is van algemeen cultuur, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ontwikkelingsgeschiedenis;