De Merwerd, Leur

Omschrijving

Deze houten vijfroedige SCHUURBERG dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is in 1927 hier geplaatst (afkomstig van boerderij De Mariënwaard te Beesd). Het vrijstaande object bestaat uit een vijfzijdige schuur waarop een bergplaats voor hooi.

De schuur heeft houten wanden van gerabatte delen op een gemetselde plint. De tegenover de boerderij gelegen zijde is voorzien van een opgeklampte dubbele deur. Middenin de schuur is een forse pijler in baksteen opgetrokken (koppenverband). De pijler ondersteunt de uiteinden van twintig balken, vier naar elke zijde. Op deze balken ligt de slieten zoldering van de bergplaats. De open bergplaats bestaat uit vijf hoge palen (roeden) waarin om de ca. 30 cm. een gat is gemaakt. Het riet gedekte tentdak met rondhouten sporen kan gat voor gat en roede voor roede opgevijzeld worden.

Waardering

SCHUURBERG uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf voorbeeld van een houten vijfroedige schuurberg met de dubbelfunctie stalling (onderbouw) en opslag voor hooi (bovenbouw).

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523590
Complexnaam
De Merwerd
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het agrarische complex "De Merwerd" bestaat uit één hoofdgebouw met drie bijgebouwen. Het complex bevindt zich direct ten noorden van de bebouwde kom van Leur en is gesitueerd aan de oostzijde van de Van Balverenlaan bij de zuidelijke entree tot de buitenplaats Huis te Leur. Het betreft een waardevol gebied dat grenst aan de kom van Leur. Het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur betreft een min of meer spontaan gegroeide agrarische nederzetting op een verhoging in het landschap, met een redelijk gave historisch-ruimtelijke structuur (infrastructureel en landschappelijk) en karakteristieke agrarische bebouwing die zich harmonisch verenigen. De boerderij die ook wel met "Meerwijkse Hof" of "Meerwijk" wordt aangeduid, gaat als bouwplaats zeker terug tot de 16de eeuw. Sedert de koop in 1776 door Christiaan van Balveren (bouwheer van het nabijgelegen Huis te Leur) behoort onderhavig complex tot de heerlijkheid. Het 18de eeuwse hoofdgebouw ligt ongeveer parallel aan de noord-zuid verlopende Van Balverenlaan. Het woongedeelte is op het zuiden georiënteerd. Tegenover het woongedeelte staat een 19de eeuws bakhuis. Ter rechter zijde van het woongedeelte is in 1857 een karnschuur gebouwd. Aan de noordzijde van het hoofdgebouw, schuin tegenover de ingang van het bedrijfsgedeelte, is in 1927 een van elders afkomstige schuurberg geplaatst. In 1971 is een aan de straat gesitueerde schuur ter linker zijde van het hoofdgebouw door brand verwoest. De ter vervanging hiervan gebouwde moderne wagenloods valt buiten de bescherming. Ter rechter zijde van het hoofdgebouw bevindt zich een vluchtheuvel (aarden wal). De erfscheiding bestaat uit (doornen-)hagen. De Van Balverenlaan wordt geflankeerd door dubbele laanbeplanting.

Het agrarische complex "De Merwerd" bestaat uit de navolgende onderdelen: 1. boerderij uit de 18de eeuw; 2. bakhuis uit de 19de eeuw; 3. karnschuur uit 1857; 4. schuurberg uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Waardering

Agrarisch complex "De Merwerd".

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeid en functioneel opgezet agrarisch complex, waarvan de hoofd- en bijgebouwen qua hoofdvorm en gevelindeling redelijk gaaf bewaard zijn gebleven. Het complex is voorts van belang vanwege de typologie en de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het waardevolle landgoederen-landschap dat direct oostelijk tegen de kern van de agrarische nederzetting Leur (beschermd dorpsgezicht) ligt. Het complex is van belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuurberg Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Balverenlaan 6 6615 AH Leur Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 145 Bergharen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
1927 1927 verplaatsing van Beesd naar Leur restauratie
Naar boven