Boekhorstlaan 2, Lochem

Omschrijving onderdeel 3C: DUBBELE SCHUUR.

Dubbele schuur, midden-XIX; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; twee zadeldaken gescheiden door een zakgoot; deels rode pannen, deels golfplaten; vensters met gietijzeren roedeverdeling en aan de bovenzijde halfronde beëindiging; horizontale banden en vensteromlijstingen in gele baksteen; in beide gevelnokken een centraal venster met driehoeksbeëindiging en ter weerszijden een klein rond venster.

De DUBBELE SCHUUR is van algemeen belang:

- vanwege de typerende gevelarchitectuur;

- als cultuurhistorisch en (eertijds) functioneel onderdeel van de buitenplaats.

529107
De Boekhorst

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats De Boekhorst maakt deel uit van het gehucht Klein Dochteren enkele kilometers ten westen van Lochem; de buitenplaats ligt in het stroomdal van de Berkel ten noorden van de weg Zutphen - Lochem en ten westen van de eigen oprijlaan, de Boekhorstlaan; het complex ligt in een agrarisch gebied met vele andere landgoederen en buitenplaatsen; het bestaat uit het midden-19e-eeuwse landhuis met bijgebouwen, die alle in de uiterste noordoosthoek van het complex staan; via een korte laan staan de gebouwen in verbinding met de lange Boekhorstlaan; het bescheiden in landschapsstijl aangelegde park met aangrenzende bos-, akker- en weidepercelen ligt ten zuiden en zuidwesten van het huis; de kern van de 19e-eeuwse aanleg wordt gevormd door een langwerpig gazon ten zuiden van het huis met randbeplanting en enkele solitairen; diagonaal vanuit het huis te zien is de vijverpartij, die ten westen van het gazon ligt; rond de vijver en met name ten noorden ervan ligt een patroon van slingerpaden. Het complex wordt aan de oostzijde begrensd door de Boekhorstlaan en aan de andere zijden door agrarische percelen van derden. De historische buitenplaats De Boekhorst bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), VOORMALIG KOETSHUIS (3A), BOERDERIJ (3B), DUBBELE SCHUUR (3C), ORNAMENT (4) en DIENSTWONING (5).

Waardering

De historische buitenplaats De Boekhorst is van algemeen cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bescheiden landschappelijke parkaanleg met landhuis en bijgebouwen uit het midden van de 19e eeuw.

Het complex is ook landschappelijk-visueel van belang als onderdeel van de grote groep van landgoederen en buitenplaatsen, die in dit deel van Nederland een groot stempel op het landschappelijke beeld drukken.

Boekhorstlaan 2 7241 SJ Lochem BY Ja
F 1147 Laren Gelderland