De Boekhorst, Lochem

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1845.

Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond (oostwest lopend), met twee bouwlagen onder omlopend flauw hellend en midden op afgeplat schilddak met grijze platte Friese pannen en twee verschillende eenvoudige schoorstenen: één in het westelijke dakschild, de tweede op de oostelijke helft van het platte dakdeel; eenvoudige kroonlijst als gevelbeëindiging; gepleisterde verspringende geblokte hoeklisenen; plint deels van natuursteen, deels gepleisterd; symmetrische voorgevel (zuidgevel, op het park gericht) met vijf traveeën, waarvan de twee buitenste het breedst zijn en iets uit de gevel springen; hierin op de parterre brede 16-ruits vensters, op de verdieping vierruits ramen; het middendeel van de gevel heeft drie achtruits tuindeuren met een omlijsting van geprofileerde baksteen en halfcirkelvormig bovenlichten; erboven een breed balkon (XXb) op consoles; op de verdieping drie corresponderende licht getoogde vierruitsramen, waarvan de middelste als balkondeur fungeert; erboven een dakkapel met tonvormig dakje; in de symmetrische oostgevel (drie traveeën breed) bevindt zich de oorspronkelijke dubbele veelruits voordeur (gericht op de korte oprit naar de Boekhorstlaan) met bijzondere roedenverdeling met smeed- en gietijzeren ornamenten; ter weerszijden van de deur een achtruits empirevenster; op verdieping drie vierruits ramen; westgevel: beneden rechts een moderne dubbele drieruits terrasdeur en verder twee kleine vensters; verdieping met twee vierruits vensters; in de achtergevel (onregelmatige indeling): ingangspartij in neo-Lodewijk-XIV-stijl en drie neokruisvensters (alle midden XX); verder nog vier verschillende ramen. Inwendig o.m.: hall: eiken deuren en hangschouw in neorenaissance stijl; trap met vrij hangende eiken treden met smeedijzeren balustrade (midden XX); kamer in zuidoosthoek: rijk cassettenplafond in stucwerk, waarschijnlijk uit de bouwtijd; verder een witmarmeren schouw in L.XV-stijl, XIXc; tuinkamer: roze marmeren schoorsteenmantel, laat XVIII; onder het oostelijk deel van het huis een gepleisterde kelder met korfboogvormig gewelf.

Het HUIS is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een landhuis uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege de architectonisch interessante verbouwingen in de jaren '20 en '50 van de 20e eeuw.

519301
De Boekhorst

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats De Boekhorst maakt deel uit van het gehucht Klein Dochteren enkele kilometers ten westen van Lochem; de buitenplaats ligt in het stroomdal van de Berkel ten noorden van de weg Zutphen - Lochem en ten westen van de eigen oprijlaan, de Boekhorstlaan; het complex ligt in een agrarisch gebied met vele andere landgoederen en buitenplaatsen; het bestaat uit het midden-19e-eeuwse landhuis met bijgebouwen, die alle in de uiterste noordoosthoek van het complex staan; via een korte laan staan de gebouwen in verbinding met de lange Boekhorstlaan; het bescheiden in landschapsstijl aangelegde park met aangrenzende bos-, akker- en weidepercelen ligt ten zuiden en zuidwesten van het huis; de kern van de 19e-eeuwse aanleg wordt gevormd door een langwerpig gazon ten zuiden van het huis met randbeplanting en enkele solitairen; diagonaal vanuit het huis te zien is de vijverpartij, die ten westen van het gazon ligt; rond de vijver en met name ten noorden ervan ligt een patroon van slingerpaden. Het complex wordt aan de oostzijde begrensd door de Boekhorstlaan en aan de andere zijden door agrarische percelen van derden. De historische buitenplaats De Boekhorst bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), VOORMALIG KOETSHUIS (3A), BOERDERIJ (3B), DUBBELE SCHUUR (3C), ORNAMENT (4) en DIENSTWONING (5).

Waardering

De historische buitenplaats De Boekhorst is van algemeen cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bescheiden landschappelijke parkaanleg met landhuis en bijgebouwen uit het midden van de 19e eeuw.

Het complex is ook landschappelijk-visueel van belang als onderdeel van de grote groep van landgoederen en buitenplaatsen, die in dit deel van Nederland een groot stempel op het landschappelijke beeld drukken.

Boekhorstlaan 8 7241 SJ Lochem Ja
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats