Boekhorstlaan 14, Lochem

Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING, XXa.

Het pand 'Klein Boekhorst' werd omstreeks 1900-1910 gebouwd aan het begin van de Boekhorstlaan als dienstwoning, behorend tot de buitenplaats De Boekhorst. Het pand sluit wat betreft de detaillering van de vensters aan bij de overige voormalige bijgebouwen van het landhuis (Boekhorstlaan 2-4). De dienstwoning heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag en een met riet gedekt schilddak, met de nok evenwijdig aan de zuidgevel. Het oostelijke en westelijke dakschild zijn voorzien van rietgedekte dakkapellen met ongeprofileerde kozijnen en meerruits ramen. Het zuidelijke dakschild is voorzien van een veluxvenster. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en wit geschilderd. De bakstenen plint wordt afgesloten door een rollaag en is grijs geschilderd. De vensters zijn voorzien van bakstenen lekdorpels en een rollaag aan de bovenzijde. De oorspronkelijke hoofdingang bevindt zich in een portiek op de zuidoostelijke hoek van het pand. Tegen de noordwestelijke hoek van het pand bevindt zich een rechthoekige aanbouw met zadeldak, gedekt met riet. Deze oorspronkelijke stalruimte is in 1974 verbouwd tot garage. De oostgevel aan de Boekhorstlaan is drie traveeën breed en in het midden en rechts voorzien van een groot schuifvenster met licht getoogde bovenzijde. De vensters zijn voorzien van 30-ruits onder- en 18-ruits bovenramen. Halve paneelluiken met zandloperbeschildering. De linker travee is uitgevoerd als rondboogportiek, die ook naar de zuidgevel geopend is. De portiekopening is afgezet met een houten balustrade met zware stijlen met vellingkanten en achthoekige bovendelen. De opening in de zuidgevel is afgezet met eenzelfde balustrade, die wordt beëindigd door een rijk geornamenteerde hoekpaal, rechts van deze hoekpaal de doorgang. In de portiek een toegangsdeur voorzien van een modern rolluik. In de noordgevel centraal de huidige entreepartij, bestaand uit een kozijn met een niet oorspronkelijke deur, links aansluitend een 15-ruits nevenlicht met bakstenen lekdorpel en paneelluik en daarboven een vast kalf en een breed 24-ruits bovenlicht met licht getoogde bovenzijde (vergelijk vensters). Links van deze ingang bevindt zich een venster van hetzelfde type als in de voorgevel. Rechts van de ingang een klein venster met schouderboogvormig getoogd kozijn en een 6-ruits raam. In de zuidgevel rechts de portiekopening (zie oostgevel), in het midden een venster als in de oostgevel (echter met een 25-ruits onder- en een 15-ruits bovenraam) en links een venster met 8-ruits valraam. In de noordgevel links een ingang onder een rollaag, voorzien van een niet oorspronkelijke meerruits deur, rechts daarvan een klein venster met rollaag en een 20-ruits draairaam. De garage-aanbouw tegen de noordwestelijke hoek van het pand (oorspronkelijk stalruimte) heeft een rechthoekige plattegrond en een rietgedekt zadeldak. De gevels zijn deels wit gepleisterd, deels van wit geschilderde baksteen. In de kopgevel een moderne garagedeur en daarboven een gepotdekselde houten topgevel met daarin een venster met een 6-ruits raam. Rechts sluit op deze topgevel een bakstenen schoorsteen aan. De oostelijke gevel is voorzien van een getoogde ingang met aan weerszijden een getoogd stalvenster met bakstenen lekdorpel en een 6-ruits raam. In de westlijke gevel een niet oorspronkelijk venster met dubbel draairaam.

De DIENSTWONING is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de karakteristieke situering aan het begin van de Boekhorstlaan;

- vanwege de (voormalig) functionele en ruimtelijke relatie met de buitenplaats.

529063
De Boekhorst

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats De Boekhorst maakt deel uit van het gehucht Klein Dochteren enkele kilometers ten westen van Lochem; de buitenplaats ligt in het stroomdal van de Berkel ten noorden van de weg Zutphen - Lochem en ten westen van de eigen oprijlaan, de Boekhorstlaan; het complex ligt in een agrarisch gebied met vele andere landgoederen en buitenplaatsen; het bestaat uit het midden-19e-eeuwse landhuis met bijgebouwen, die alle in de uiterste noordoosthoek van het complex staan; via een korte laan staan de gebouwen in verbinding met de lange Boekhorstlaan; het bescheiden in landschapsstijl aangelegde park met aangrenzende bos-, akker- en weidepercelen ligt ten zuiden en zuidwesten van het huis; de kern van de 19e-eeuwse aanleg wordt gevormd door een langwerpig gazon ten zuiden van het huis met randbeplanting en enkele solitairen; diagonaal vanuit het huis te zien is de vijverpartij, die ten westen van het gazon ligt; rond de vijver en met name ten noorden ervan ligt een patroon van slingerpaden. Het complex wordt aan de oostzijde begrensd door de Boekhorstlaan en aan de andere zijden door agrarische percelen van derden. De historische buitenplaats De Boekhorst bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), VOORMALIG KOETSHUIS (3A), BOERDERIJ (3B), DUBBELE SCHUUR (3C), ORNAMENT (4) en DIENSTWONING (5).

Waardering

De historische buitenplaats De Boekhorst is van algemeen cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bescheiden landschappelijke parkaanleg met landhuis en bijgebouwen uit het midden van de 19e eeuw.

Het complex is ook landschappelijk-visueel van belang als onderdeel van de grote groep van landgoederen en buitenplaatsen, die in dit deel van Nederland een groot stempel op het landschappelijke beeld drukken.

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Boekhorstlaan 14 7241 SJ Lochem Ja