Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE met kademuur, behorende bij het bruggencomplex 'Kinderbrug' rond het Muzenplein. Ontwerp P.L. Kramer, 1926-1928, uitvoering 1930-1931.

Omschrijving

De kademuur grenst aan het doorlopend metselwerk van de brug en loopt uit in het transformatorhuisje van het GEB. Langs de kademuur, voorzien van een eenvoudige smeedijzeren leuning, bevindt zich een bestrate aanlegsteiger. Het transformatorhuisje is in rood-grauw kruisverband opgetrokken op een vierkante plattegrond onder een met zink gedekt, flauw hellend, overkragend piramidedak met centraal een ontluchtingskast. De stootblokken en de rand langs de waterspiegel zijn in Beiers graniet uitgevoerd. Onder de kap lopen rondom afgeschuinde ontluchtingssleuven. De straatzijde heeft aansluitend op de sleuven een plaatstalen deur met aan weerszijden stalen kleppen met drie andreaskruisen.

Het transformatorhuisje en de kademuur hebben ensemblewaarde als onderdeel van de Kinderbrug.

527787
De Kinderbrug

Inleiding

Complex 'Kinderbrug' bestaande uit een tweetal BRUGGEN met brughuisje en sculpturen, een TRANSFORMATORHUISJE en een PLANTSOENaanleg met sculpturen. Brug nr. 419 is een vaste brug over het Zuider Amstelkanaal ten westen van het Muzenplein en vormt de verbinding met de Apollolaan. De brug is door P.L. Kramer ontworpen in 1926-1928 en gebouwd in 1930-1931. De brug is versierd met twee beelden van Hildo Krop. Brug nr. 420 is een vaste brug over de Boerenwetering ten oosten van het Muzenplein en vormt de verbinding met de Churchilllaan. De brug met bijbehorend transformatorhuis is door P.L. Kramer ontworpen in 1928-1930 en gebouwd in 1930-1931. De brug is versierd met drie beelden uit 1929-1932 van Hildo Krop. Tussen de bruggen bevindt zich aan de noordzijde van het Muzenplein een verbindend en aan de waterzijde gelegen plantsoen met een aantal beelden uit 1931 van verschillende kunstenaars. Het beschermde complex omvat de volgende onderdelen: A. Brug nr.419; B. Brug nr.420; C. Plantsoenaanleg met beeldhouwwerken; D. Transformatorhuis.

Waardering

Complex met bruggen, transformatorhuis, plantsoenaanleg en bijbehorende beeldhouwwerken van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuur- en kunsthistorische waarde. Tevens van belang vanwege de ensemblewaarde en situationele waarde als beeldbepalend element binnen het Plan Zuid van Berlage bij een belangrijk kruispunt van waterwegen.

Amsterdam Amstyelkade bij 186 H, Oudzuid Ja
V 7724 Amsterdam