Meijershof 4, Borne

Omschrijving onderdeel 2:

Vrijstaande 19e eeuwse WAGENLOODS als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX 'Meijershof' met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een schilddak gedekt met rode pannen. De wagenloods is aan de erfzijde geopend. De overige gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het interieur is voorzien van een houten 19e-eeuwse gebintconstructie.

Waardering

WAGENLOODS is van algemeen architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een 19e-eeuwse wagenloods;

- als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex 'de Meijershof' als voortzetting van het oorspronkelijke Hof te Borne waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw;

- vanwege de agrarische functie als verwijzing naar de oorspronkelijke agrarische nederzetting van Borne.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527732
Complexnaam
De Meijershof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' als voortzetting van de voormalige Hof van Borne daterend uit de 12e eeuw bestaande uit een historisch gegroeide BOERDERIJ met POTSTAL (1) en een WAGENLOODS (2). De vrijstaande schuur uit 1960 is nog geen vijftig jaar oud en kan om die reden nog niet beschermd worden ingevolge de Monumentenwet 1988.

Het boerderijcomplex als latere voortzetting van de hof van Borne speelt een belangrijke rol in de ruimtelijke ontwikkeling van de oorspronkelijk agrarische nederzetting. Aanvankelijk is deze rol gering maar later is zij indirect een van de oorzaken van de opkomst van de textielindustrie in Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn. Het boerderijcomplex 'de Meijershof' is een van de weinige complexen in Borne die nog verwijst naar dit oorspronkelijke agrarische verleden bestaande uit een erf, een boerderij met potstal, een wagenloods, een schuur en opgaand geboomte het zogenaamde 'Rientjesbos'.

Waardering

Het BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' bestaande uit een BOERDERIJ met POTSTAL en een WAGENLOODS is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorisch en stedenbouwkundige waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een boerderij met potstal, het erf met 'Rientjesbos', een wagenloods en een schuur (1960);

- als voortzetting van het bisschoppelijk Hof van Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn;

- vanwege de belangrijke rol die het Hof van Borne heeft gespeeld in de ruimtelijke ontwikkeling van de nederzetting;

- als nog het enige uitgesproken agrarische element binnen het beschermde gezicht 'Oud Borne' als verwijzing naar de oorspronkelijke agrarische nederzetting.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meijershof 4 7622 CX Borne BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 2457 Borne
Naar boven