De Meijershof, Borne

Omschrijving onderdeel 1:

Vrijstaande BOERDERIJ met POTSTAL als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX 'Meijershof' dateert grotendeels uit 1877 met oudere onderdelen in het interieur waaronder bouwkundige elementen van de vroegere Hof van Borne. De boerderij is een voortzetting van de voormalige hof van Borne daterend uit de 12e eeuw. De boerderij is van het type T-boerderij waarvan de huidige verschijningsvorm van het voorhuis neoclassicistische invloeden vertoont. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag is opgetrokken in baksteen en wordt afgesloten door een schilddak gedekt met rode pannen met op de nok twee hoekschoorstenen. De gevels met gepleisterde plint zijn voorzien van getoogde raamopeningen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst en gepleisterde hoeklisenen. De entree in het midden van de voorgevel wordt benadrukt door een Vlaamse gevel afgesloten door een tympaanvormig hoofdgestel met gepleisterde hoeklisenen. Het achterhuis met aangebouwde potstal bestaande uit één bouwlaag is opgetrokken in baksteen afgesloten door een aan één zijde geknikt zadeldak. Op de begane grond in de achtergevel bevindt zich centraal een teruggelegen dubbele deur met glasindeling met aan weerszijden een halfrond gietijzeren stalraam met roedenverdeling. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een houten staldeur. In de geveltop bevindt zich een gietijzeren rosetvenster. De deuropeningen worden afgesloten door een korfboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het interieur bevinden zich waardevolle onderdelen die uit diverse perioden dateren waaronder een balkenplafond, stucplafonds (eind 19e eeuw), glas-in-lood ramen, betegelingen en betonemmaille lambrisering (interbellum), paneeldeuren, poepdoos en een gebintconstructie. Ook de structuur van het huis is goed bewaard gebleven bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis is voorzien van een kelder, een begane grond met een middengang en een zolder. Het achterhuis staat haaks op het voorhuis waarbij de gebintconstructie zorgt voor een driebeukige plattegrond bestaande uit een brede middenbeuk en smalle zijbeuken.

Waardering

De vrijstaande BOERDERIJ met POTSTAL is van algemeen architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeide boerderij waarvan de uiterlijke verschijningsvorm grotendeels dateert van omstreeks 1877 met wijzigingen uit de vroege 20e eeuw met waardevolle onderdelen in het interieur waaronder bouwkundige elementen van het vroegere Hof te Borne;

- als onderdeel van het boerderijcomplex 'de Meijershof' als voortzetting van het oorspronkelijke Hof te Borne waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw;

- vanwege de agrarische functie als verwijzing naar de oorspronkelijk agrarische nederzetting in Borne.

526231
De Meijershof

Omschrijving complex:

BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' als voortzetting van de voormalige Hof van Borne daterend uit de 12e eeuw bestaande uit een historisch gegroeide BOERDERIJ met POTSTAL (1) en een WAGENLOODS (2). De vrijstaande schuur uit 1960 is nog geen vijftig jaar oud en kan om die reden nog niet beschermd worden ingevolge de Monumentenwet 1988.

Het boerderijcomplex als latere voortzetting van de hof van Borne speelt een belangrijke rol in de ruimtelijke ontwikkeling van de oorspronkelijk agrarische nederzetting. Aanvankelijk is deze rol gering maar later is zij indirect een van de oorzaken van de opkomst van de textielindustrie in Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn. Het boerderijcomplex 'de Meijershof' is een van de weinige complexen in Borne die nog verwijst naar dit oorspronkelijke agrarische verleden bestaande uit een erf, een boerderij met potstal, een wagenloods, een schuur en opgaand geboomte het zogenaamde 'Rientjesbos'.

Waardering

Het BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' bestaande uit een BOERDERIJ met POTSTAL en een WAGENLOODS is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorisch en stedenbouwkundige waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een boerderij met potstal, het erf met 'Rientjesbos', een wagenloods en een schuur (1960);

- als voortzetting van het bisschoppelijk Hof van Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn;

- vanwege de belangrijke rol die het Hof van Borne heeft gespeeld in de ruimtelijke ontwikkeling van de nederzetting;

- als nog het enige uitgesproken agrarische element binnen het beschermde gezicht 'Oud Borne' als verwijzing naar de oorspronkelijke agrarische nederzetting.

Meijershof 4 7622 CX Borne Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hofboerderij