Geerweg 6, Middelharnis

Inleiding

BAKHUIS, onderdeel van het boerderijcomplex aan de Geerweg 6. Het bakhuis is in de negentiende eeuw gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant. Het complexonderdeel is aan de linker kant van het woonhuis gesitueerd, evenwijdig aan de weg.

Omschrijving

Het bakhuis is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het heeft één bouwlaag onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. De nokkepers en de randen van het dak zijn wit geschilderd. Op het dak staat een gemetselde schoorsteen. Het bakhuis is opgetrokken in rode baksteen, de naar de weg gekeerde zijgevel is gepleisterd. In de gevels muurankers. In de achtergevel is een modern venster geplaatst. In de naar de boerderij gerichte voorgevel bevindt zich de deur. Verder bevinden zich enkele kleine venstertjes in zij- en achtergevel.

Het bakhuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en ensemblewaarden.

- Het bakhuis is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van voor de regio karakteristieke erfbebouwing.

- Het bakhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en als onderdeel van een boerderijcomplex met vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis.

- Het bakhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de vrij grote mate van gaafheid.

527259

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een langhuisboerderij, gebouwd omstreeks 1850, een WAGENSCHUUR, een BAKHUIS en een klein bakstenen SCHUURTJE. De opstallen staan op een deels met klinkers verhard erf en zijn gebouwd in Ambachtelijk-traditionele trant.

Op het erf staan verder onder meer nog houten schuren en een tuinhuisje.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is gesitueerd op een langgerekt erf langs de Geerweg. Het erf wordt omzoomd door rijen bomen en een sloot. De boerderij staat direct aan de Geerweg met de nok van woonhuis en schuur loodrecht op deze weg. Rechts van de boerderij staat de wagenschuur. Links van het woonhuis staat het parallel aan de weg gesitueerde bakhuis. Tussen woonhuis en bakhuis ligt een tuin achter een heg, zodat deze niet zichtbaar is vanaf de weg. Het kleine bakstenen schuurtje staat links op het achtererf, evenwijdig aan woonhuis en schuur.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en ensemblewaarden.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een voor de regio karakteristiek gemengd agrarisch bedrijf.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja