Geerweg 6, Middelharnis

Inleiding

WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Geerweg 6, omstreeks 1850 in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. De schuur staat rechts op het erf, evenwijdig aan de boerderij.

Omschrijving

Wagenschuur op rechthoekig grondplan, opgetrokken in rode baksteen onder een schilddak met rode oudhollandse pannen. De nok- en hoekkepers van het dak zijn wit geschilderd. In de naar de boerderij gerichte voorgevel heeft de wagenschuur vier dubbele houten deuren, waarvan de rechter deur wat hoger is. In de zijgevel een enkele en een dubbele deur. De omlijsting van de deuren is wit geschilderd.

Waardering

Wagenschuur van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en ensemblewaarden.

- De wagenschuur is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een voor de regio karakteristieke agrarische schuur.

- De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en als onderdeel van een boerderijcomplex met een vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis.

- De wagenschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de vrij grote mate van gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527258
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een langhuisboerderij, gebouwd omstreeks 1850, een WAGENSCHUUR, een BAKHUIS en een klein bakstenen SCHUURTJE. De opstallen staan op een deels met klinkers verhard erf en zijn gebouwd in Ambachtelijk-traditionele trant.

Op het erf staan verder onder meer nog houten schuren en een tuinhuisje.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is gesitueerd op een langgerekt erf langs de Geerweg. Het erf wordt omzoomd door rijen bomen en een sloot. De boerderij staat direct aan de Geerweg met de nok van woonhuis en schuur loodrecht op deze weg. Rechts van de boerderij staat de wagenschuur. Links van het woonhuis staat het parallel aan de weg gesitueerde bakhuis. Tussen woonhuis en bakhuis ligt een tuin achter een heg, zodat deze niet zichtbaar is vanaf de weg. Het kleine bakstenen schuurtje staat links op het achtererf, evenwijdig aan woonhuis en schuur.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en ensemblewaarden.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een voor de regio karakteristiek gemengd agrarisch bedrijf.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Geerweg 6 3241 LC Middelharnis Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 357 Middelharnis
Naar boven