Laanzichtweg 97, Teteringen

Omschrijving onderdeel 2: Vlaamse schuur.

Inleiding

Evenwijdig aan de boerderij uit 1695 - circa 1900 staat een VLAAMSE SCHUUR die dateert uit XIXA en voornamelijk uit hout is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken.

Omschrijving

De goed bewaarde Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond heeft buitengewoon forse afmetingen. Zij bestaat uit een zevental asymmetrische eiken gebintparen die gehakte telmerken vertonen. Zoals bij een Vlaamse schuur gebruikelijk, is de dekbalk aan een zijde opgelegd en overstekend, maar aan de andere zijde als ankerbalk uitgevoerd. Daarop staan driehoeksspanten uit gekantrecht eikenhout met spruitbalk. De gezaagde sporen zijn vernieuwd. Het rieten schilddak is opgelicht ten behoeve van de dubbele opgeklampte deeldeuren in de korte gevels. De wanden zijn gepotdekseld, geteerd en voorzien van houten ventilatieschuiven. In de schuur zijn behalve een langsdeel en hooizolder waaronder varkenshokken tevens een afzonderlijke graanschuur, wagenschuur en paardenstal ondergebracht. De wagenschuur is als enige voorzien van gemetselde muren en toegankelijk via een grote dubbele deur uit diagonaal verwerkte delen in de lange zijde tegenover het woonhuis. De deur is voorzien van een liggend tienruits bovenlicht. Oorspronkelijke gesmede gehengen. Rechts daarnaast de paardenstal met dichte deur en lunetvormig bovenlicht. Het geheel ligt inpandig onder een ruime overstek.

Waardering

De Vlaamse schuur uit XIXA is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van dit voor West-Brabant zo kenmerkende boerenschuurtype. De schuur is van architectuurhistorisch en bouwhistorisch belang vanwege de gaaf bewaard gebleven, buitengewoon forse eiken constructie, de harmonische verhoudingen en de ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de combinatie van de Vlaamse schuur met een historische boerderij in een agrarisch, parkachtig landschap met hoog opgaand geboomte in de onmiddellijke nabijheid van een groot herenhuis.

526877

Complexomschrijving:

Inleiding

Vlak achter een uit 1790 daterend blokvormig landhuis en waarschijnlijk oorspronkelijk daartoe behorend, ligt aan het einde van een lange oprijlaan met volwassen laanbeplanting een uit circa 1900 daterende LANGGEVELBOERDERIJ (nr. 97), waarvan een gedeelte (nr. 99) blijkens muurankers uit 1695 stamt. Evenwijdig aan het huis staat een VLAAMSE SCHUUR die dateert uit XIXA. Woonhuis en schuur zijn opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl met streekeigen kenmerken.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij uit circa 1900 is gebouwd tegen het woongedeelte van een langgevelboerderij uit 1695. Het geheel is onder één zadeldak gebracht. Door de combinatie van een woonhuisgedeelte, een breder bedrijfsgedeelte - beide uit circa 1900 - met een woonhuisgedeelte uit 1695 is een symmetrisch geheel ontstaan. Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een gaaf bewaarde Vlaamse schuur van buitengewoon forse afmetingen. Daarin zijn tevens een graanschuur, wagenschuur en paardenstal ondergebracht.

Waardering

Het samenstel van een langgevelboerderij van rond 1900 met het zeventiende-eeuwse woongedeelte van haar voorganger is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van een boerenbedrijf waarin verschillende generaties gelijktijdig leefden en werkten. De boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de combinatie van een zeventiende-eeuwse vormentaal met die van rond 1900, bovendien vanwege de aanwezigheid van een aantal gaaf bewaard gebleven details aan in- en exterieur. Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de context van boerderij met Vlaamse schuur in een agrarisch, parkachtig landschap met hoog opgaand geboomte in de onmiddellijke nabijheid van een groot herenhuis.

Laanzichtweg 97 4847 SH Teteringen BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur