St. Franciscus Xaverius, Teteringen

Inleiding

Het Heilig Hartbeeld ligt ten noorden van de kapel van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius, aan het eind van een lange beukenlaan. Het beeld werd op 1 juni 1930 ingewijd. Het heeft een traditioneel Neo-gotische vormgeving, de sokkel heeft de stijl van de Art Déco.

Omschrijving

Het beeld staat op een voor dit doel gegraven heuvel. De sokkel is trapvormig met drie treden en uitgevoerd in machinale baksteen, met geometrische decoratie van donkergroen geglazuurde baksteen. De afdekplaten en console zijn van hardsteen. In de baksteen is een plaquette aangebracht, met onleesbaar geworden tekst. Het meer dan levensgrote Heilig Hartbeeld is uitgevoerd in kunststeen, gewit en met een rood geschilderd Heilig Hart met stralenkrans. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen, achter het hoofd een opengewerkt vierpasaureool.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.

526097
St.Franciscus Xaverius

Inleiding

Het complex bestaat uit het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini (1) dat gebouwd werd in 1916-17 en uitgebreid in 1925-27 met begraafplaats (2) en Heilig Hartbeeld (3). De begraafplaats werd in 1927 in gebruik genomen. Het Heilig Hartbeeld dateert uit 1930.

Omschrijving

Het missiehuis ligt op een ruim en groen perceel met de middenrisaliet aan het einde van een oprijlaan. Het gaat om het hoofdgebouw met aangebouwde kapel en H. Hartbeeld. Andere bijzondere onderdelen, zoals het zwembad met kleedhokjes uit 1929-1930, zijn verdwenen.

Het missiehuis werd omgevormd tot bejaardentehuis en daartoe verbouwd en uitgebreid met een paviljoen achter de bestaande bouw. Dit laatste onderdeel wordt niet beschermd.

Waardering

Het complex van het missiehuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het opleidingsgesticht onder Duitse invloed. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwege de uiterst strenge vormgeving met een vermenging van elementen van de typologie van de kostschool met elementen ontleend aan de industrie-architectuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Arnold Janssenlaan 1 4847 DK Teteringen BY Ja