Hellewoudstraat 1, Ellewoutsdijk

Varkenskot bij boerderij Zorgwijk

Bakstenen pand van één bouwlaag onder zadeldak, voorzien van de historische houten constructie en karakteristieke onderdelen zoals boogvormig afgesloten varkensdeuren. Omstreeks 1900.

Het varkenskot bij de boerderij Zorgwijk is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype

- de functionele en visuele samenhang met de boerderij en de andere complexonderdelen.

526871
Zorgwijk

Inleiding

Aan de rand van Ellewoutsdijk gelegen boerderij Zorgwijk bestaande uit (1) haaks op de weg geplaatste boerderij met aangebouwde schuur, links ervan gelegen (2) wagenhuis, rechts ervan gelegen (3) varkenskot en (4) erf. Het betreft hier een in hoofdzaak 18de-eeuwse boerderij (gevelsteen: 1764).

Waardering

De boerderij Zorgwijk is van algemeen belang vanwege: bouwtype; interieur en constructie; samenhang van de verschillende onderdelen en relatie met de kern Ellewoutsdijk; gaafheid en zeldzaamheid.

Varkenshok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Hellewoudstraat 1 4437 AL Ellewoutsdijk BY Ja