Zorgwijk, Ellewoutsdijk

Boerderij Zorgwijk, haaks op de weg gelegen hoofdgebouw van het complex.

Omschrijving

Hoofdvorm en dak. De boerderij bestaat uit een woonhuis (aan de weg gelegen), één bouwlaag, met een ten gevolge van verbreding asymmetrisch zadeldak onder pannen. De schuur steekt aan één zijde uit (oorspronkelijk aan beide zijden) en is voorzien van een zadeldak onder rode en gesmoorde oud-Hollandse pannen.

Het woonhuis is opgetrokken in IJsselsteen, de voorgevel wordt bekroond door een getrapt ornament afgedekt met tegels. De schuur is gedeeltelijk met hout bekleed, gedeeltelijk in fasen versteend omstreeks 1900; de gehele plint bestaat uit IJsselsteen.

Gevels. In de voorgevel van het woonhuis drie schuifvensters, boven een draaivenster, in de zijgevels enkele vensters. De vensters zijn hoofdzakelijk historisch; enkele zijn deels vernieuwd.

Het schuurgedeelte heeft drie dubbele deeldeuren aan de ene zijde, staldeuren aan de andere zijde. De achtergevel is ingrijpend, maar met oude materialen en in de oude vorm, gerestaureerd.

Interieur. Het voorhuis bestaat uit een grote kamer (oorspronkelijk voor- en achterkamer) met links daarvan de keuken. In de voormalige achterkamer de in hoofdzaak bewaarde bedsteden aan weerszijden van de spinne. De wand met stookplaats (oorspronkelijk was deze, zoals op de verdieping waarneembaar is, breder) is bezet met mangaankleurige tegels met diverse voorstellingen. Uitsparing voor de Statenbijbel. Zoldering met eenvoudige sleutelstukken. Op de verdieping is één rondhouten juk zichtbaar.

Op de overgang tussen woonhuis en stal een gang over de gehele breedte van het pand, oorspronkelijk dienstgang, met de ene deur tegenover het varkenskot. Aan de andere zijde (noordzijde) kelder met tongewelf, bereikbaar via deur met snijwerk; ernaast een half-open pottenkast.

Het schuurgedeelte bevat zeven vakken, acht complete historische gebintstellen (ankerbalkgebinten met aan één zijde overstek). Paarden-, koe- en schapenstal inclusief grup, voerbakken enz. nog geheel aanwezig.

De boerderij Zorgwijk is van algemeen belang vanwege:

- bouwtype

- interieur, met onder andere qua structuur vrijwel gaaf voorhuis met bijzondere onderdelen zoals spinne, bedsteden, betegelingen, kelder enz. en het eveneens vrijwel gaaf bewaard gebleven, wat betreft gebruik herkenbare achterhuis

- samenhang met de bijgebouwen en het erf.

526030
Zorgwijk

Inleiding

Aan de rand van Ellewoutsdijk gelegen boerderij Zorgwijk bestaande uit (1) haaks op de weg geplaatste boerderij met aangebouwde schuur, links ervan gelegen (2) wagenhuis, rechts ervan gelegen (3) varkenskot en (4) erf. Het betreft hier een in hoofdzaak 18de-eeuwse boerderij (gevelsteen: 1764).

Waardering

De boerderij Zorgwijk is van algemeen belang vanwege: bouwtype; interieur en constructie; samenhang van de verschillende onderdelen en relatie met de kern Ellewoutsdijk; gaafheid en zeldzaamheid.

Hellewoudstraat 1 4437 AL Ellewoutsdijk Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)