Sterrenbos 2, Sint-Michielsgestel

Vrijstaand stenen BAKHUIS uit XVIII, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant.

Omschrijving

Het in de lengteas van de boerderij aan de overzijde van een zandweg gelegen kleine bakhuis is op rechthoekige plattegrond opgetrokken uit oranjerode IJsselsteen die later gepleisterd is. Het heeft topgevels met aanzetstenen en een zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen. In de voorgevel bevinden zich links een deur en rechts een rechthoekig venster met kruisroedenraam. Staafankers. De overige gevels zijn blind. De toestand van het object is zeer bouwvallig.

Waardering

Het BAKHUIS uit XVIII is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaand bakhuis, behorend bij een boerderij op een landgoed. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het object maakt samen met een landhuis, een bijbehorend tuinfolly, een boerderij en een karschop deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft.

526842
Complex Sterrenbos

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa, nadien gewijzigd, met een kunstmatige GROT, gebouwd als tuinfolly; een KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, een KARSCHOP en een BAKHUIS, beide uit XVIII-XIX en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het complex vormt een ensemble dat afgelegen gesitueerd is aan een zandweg op een bosrijk landgoed aan de rand van 's-Hertogenbosch.

Omschrijving

De kern van het landgoed wordt gevormd door een landhuis met de kenmerkende functieverdeling van representatief voorhuis en bedrijfsmatig ingesteld achterhuis. Vóór het huis resten van een siertuin met daarin een deels uit secundair gebruikt natuursteenmateriaal opgebouwde grot als folly. Evenwijdig aan en op korte afstand van het landhuis ligt een forse kortgevelboerderij van het dwarsdeeltype. Aan de overzijde van een zandweg, die de enige ontsluiting van het landgoed vormt, liggen achter de achtergevel van de boerderij een dwarsgeplaatst bakstenen karschop met gepotdekselde geveltoppen en zadeldak met rode Hollandse golfpannen en een in de lengteas van de boerderij gelegen klein stenen bakhuis met topgevels en zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen.

Waardering

Het complex bestaande uit landhuis, boerderij, karschop, bakhuis en grot is van algemeen belang. Het is een betrekkelijk gaaf voorbeeld van de bebouwing van een landgoed zoals die rond 1800 hier ontstaan is. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een uitgebreide agrarische onderneming met de kenmerken van een buitenplaats, ontstaan onder invloed van de nabijheid van de stad 's-Hertogenbosch. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur van de onderscheiden panden en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van de interieurs, met name de stucplafonds. Door de landschappelijke situering heeft het samen met de bijbehorende zandweg en het hoog opgaande geboomte tevens een grote ensemblewaarde. De tuinfolly heeft bovendien typologische zeldzaamheidswaarde.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Sterrenbos 2 5271 TS Sint-Michielsgestel BY Ja