Oud Herlaer 1, Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN KASTEEL HERLAER, daterend van XIV-XIXB. De boerderij is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en ligt met bijgebouwen in U-vorm op een verhoging in de weilanden, omzoomd door 6 forse linden. Sporen van een gracht.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij, oorspronkelijk met dwarsdeel op nagenoeg rechthoekige plattegrond, is boven een grijs geschilderde plint opgetrokken uit witgeschilderde handvormbaksteen in kruisverband. In de fundamenten zijn kloostermoppen verwerkt. Het rieten schilddak heeft stroken van gesmoorde Hollandse golfpannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok. Nokvorsten. Grote verscheidenheid aan ca. XXm vernieuwde, onregelmatig geplaatste vensters. De oorspronkelijke woning, ongeveer in het midden gelegen, heeft een centrale deur met bovenlicht en aan weerszijden vensters met strekken en luiken. Geheel rechts is in de voormalige korenschuur een tweede woning ingericht. Hier twee ijzeren stalramen en twee nieuwe vensters. Geheel links bevindt zich de schuur met hooizolder. Hierin twee deuren en enkele ijzeren stalramen, lange staafankers met twee stroppen. Uiterst links het bouwspoor van de dichtgezette, oorspronkelijk segmentboogvormige deeldeuren. In de korte gevel links een deur, aan weerszijden een zesdelig ijzeren stalraam. Op de hooizolder een laadluik. Staafankers en rechts een X-vormig anker. Aan de achtergevel ter plaatse van de schuur twee segmentboogvormige zesdelige betonnen stalramen, lange staafankers. Onder de dakrand in grijze verf de tekst OUT-HERLAER. Verder ter plaatse van de woningen zes grote vensters. Vier lage steunberen stutten het golvende muurwerk. In de rechter kopgevel een nieuw venster (XXc). Doorlopende fundamenten met muur naar stalgebouw.

Binnen zijn eiken moerbalken in de muren opgelegd. Daarop staan zeven eiken driehoeksspantjukken met schoren en twee spruitbalken, gehakte telmerken I-VII.

Waardering

De langgevelboerderij uit XIXB op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v. is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboerderij die voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. Het pand vormt met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

526773
Oud Herlaer

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN HET KASTEEL HERLAER, een KOESTAL en resten van een OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De huidige bebouwing is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert van XIV-XIXB. Het geheel ligt vrij op een verhoging in de weilanden en wordt omzoomd door een zestal forse linden.

Omschrijving

Het complex is gebouwd in een U-vorm en wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een ruime, niet beschermde, halfopen wagenloods (circa 1960) uit rondhout en golfplaat. Aan het uiteinde van het erf staat als verbindende geleding een langgerekte koestal op onregelmatige plattegrond. Het geheel wordt omringd door sporen van een omgrachting waarop linden staan.

Waardering

Het complex van een langgevelboerderij met vrijstaande koestal uit XIXB op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v., omringd door resten van een gracht, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het complex heeft bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. In samenhang met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting en het hoge geboomte temidden van de weilanden vormt het een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

Oud Herlaer 1 5271 TT Sint-Michielsgestel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)