Sterrenbos 3, Sint-Michielsgestel

Inleiding

LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa. Het pand maakt samen met een kortgevelboerderij, een karschop, een bakhuis en een grot als tuinfolly onderdeel uit van het bosrijke landgoed Sterrebos, en is afgelegen gesitueerd aan een zandweg aan de rand van 's-Hertogenbosch. Verbouwing van bedrijfsgedeelte en dak in ca. 1982. Voor het huis een grote rode beuk en resten van een beukenlaan.

Omschrijving

Klein, deels tweelaags landhuis met aangebouwde dwarsdeelschuur met ankerbalkgebint. Voorhuis met portiek op toscaanse zuiltjes waarop een balustrade van gezaagde balusters. Voorhuis en achterhuis onder één van dakkapellen voorzien schilddak met verbeterde rode Hollandse pannen. De voorgevel is geheel gepleisterd en gedecoreerd met een patroon van even hoge horizontale stroken die afwisselend glad en ruw afgewerkt zijn. Boven een zwart geschilderde plint zijn de gevels van het voorhuis wit. De drie-assige voorgevel heeft op de begane grond aan weerszijden van de voordeur een zesruits venster met schuifraam, halfcirkelvormig gesloten bovenlicht met waaiervormig versierde zwikken en wisseldorpel met klosjes. Dubbele spiegelklampluiken. Over de gehele breedte van de voorgevel staat een aangebouwde houten porticus met op de hoeken houten toscaanse zuiltjes op een hardstenen geprofileerd basement die een geprofileerde houten kroonlijst ondersteunen. De monumentale voordeur met ruitvormige panelen en authentiek bronzen beslag is opgenomen in een tochtportaal onder de porticus. Boven een geprofileerd bovenkalf een bovenlicht met oogvormig gebogen houten roeden. In de zijmuren van het tochtportaal een rond venster met segmentvormig gebogen ijzeren roeden. De deur heeft een hardstenen onderdorpel met neuten, de stoep wordt aan weerszijden gemarkeerd door hardstenen halve bollen. De vloer van de porticus is bestraat met handgevormde straatklinkers. Op de verdieping in de middenas openslaande deuren met ieder twee ruiten in het bovenste deel. Het kozijn is omlijst met een profiel in pleisterwerk. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst met klossen. De linker zijgevel heeft uiterst links een oud venster identiek aan die van de voorgevel en een nieuw vijfdelig venster met dubbele opgeklampte luiken. Verder een deur met tweedelig bovenlicht en een tweedelig keldervenster. De dakrand wordt doorbroken door een tweetal dakkapellen, zadeldakvormig aangekapt en voorzien van windveren met uitgespaarde driepasversiering en gezwenkte zijwangen. De dakkapellen hebben dubbele draairamen. Staafankers. Het bedrijfsgedeelte is in ca. 1982 gepotdekseld met twee stijlen aan de buitenzijde. De toegang wordt verschaft door een tweetal deuren waarvan een met tweedelig bovenlicht, rechts een klein rechthoekig venster in witgeschilderd kozijn. Oorspronkelijk bevonden zich hier wellicht de deuren van de dwarsdeel. De dakrand boven het bedrijfsgedeelte wordt doorbroken door een dakkapel, identiek aan de twee boven het woongedeelte, met dien verstande dat de plaats van de ramen hier ingenomen wordt door een lager aanzettend laadluik met glasstrook bovenin. Tegen de achterzijde van het huis staat een aanbouw onder flauwer hellend lessenaarsdak. De muren zijn van oranjekleurige hergebruikte handgevormde steen. Daarin zesdelige getoogde ijzeren stalramen.

Inwendig is de oorspronkelijk indeling grotendeels bewaard gebleven. De ruime woonkeuken met vernieuwd stucplafond heeft in een hoek een schouw met geprofileerde schouwbalk met tandlijst. In de tegenoverliggende wand een uit brede houten delen gemaakte tussenwand met bedstede achter een bijzondere spitsboogvormige dubbele geprofileerde paneeldeur met oude vlinderscharnieren.Verder o.a. een paneeldeur met gezwenkte bovenzijde, glasruiten en kruisroeden. De voorzijde van het huis wordt ingenomen door twee herenkamers met rijke stucplafonds bestaande uit een middenrozet van bladeren, ronde parelsnoeren en bladkransen van verschillende loofboomsoorten. Geprofileerde kooflijst, gecanneleerd lijstwerk met margrieten rondom. Hoekrozetten. Schoorsteen met gebogen nis en halfcirkelvormige afsluiting. Omlijst door gecanneleerde pilasters met lijstkapitelen, toog met vijfpuntige sterren en omzoomd met parelranden. Rijke guirlande met strikken en kwastjes. Houten bedstedenwand met geprofileerde panelen.

Waardering

Het LANDHUIS uit XIXa is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een klein landhuis, karakteristiek door de combinatie van een representatief voorhuis met herenkamers en een bedrijfsgedeelte in het achterhuis. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur, met name de rijke stucplafonds en bedsteden uit de bouwtijd. Het pand maakt samen met een bijbehorend tuinfolly, een boerderij, een karschop en een bakhuis deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft.

526839
Complex Sterrenbos

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa, nadien gewijzigd, met een kunstmatige GROT, gebouwd als tuinfolly; een KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, een KARSCHOP en een BAKHUIS, beide uit XVIII-XIX en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het complex vormt een ensemble dat afgelegen gesitueerd is aan een zandweg op een bosrijk landgoed aan de rand van 's-Hertogenbosch.

Omschrijving

De kern van het landgoed wordt gevormd door een landhuis met de kenmerkende functieverdeling van representatief voorhuis en bedrijfsmatig ingesteld achterhuis. Vóór het huis resten van een siertuin met daarin een deels uit secundair gebruikt natuursteenmateriaal opgebouwde grot als folly. Evenwijdig aan en op korte afstand van het landhuis ligt een forse kortgevelboerderij van het dwarsdeeltype. Aan de overzijde van een zandweg, die de enige ontsluiting van het landgoed vormt, liggen achter de achtergevel van de boerderij een dwarsgeplaatst bakstenen karschop met gepotdekselde geveltoppen en zadeldak met rode Hollandse golfpannen en een in de lengteas van de boerderij gelegen klein stenen bakhuis met topgevels en zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen.

Waardering

Het complex bestaande uit landhuis, boerderij, karschop, bakhuis en grot is van algemeen belang. Het is een betrekkelijk gaaf voorbeeld van de bebouwing van een landgoed zoals die rond 1800 hier ontstaan is. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een uitgebreide agrarische onderneming met de kenmerken van een buitenplaats, ontstaan onder invloed van de nabijheid van de stad 's-Hertogenbosch. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur van de onderscheiden panden en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van de interieurs, met name de stucplafonds. Door de landschappelijke situering heeft het samen met de bijbehorende zandweg en het hoog opgaande geboomte tevens een grote ensemblewaarde. De tuinfolly heeft bovendien typologische zeldzaamheidswaarde.

Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Sterrenbos 3 5271 TS Sint-Michielsgestel Ja