Sterrenbos 2, Sint-Michielsgestel

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het pand maakt samen met een landhuis, karschop, een bakhuis en een grot als tuinfolly onderdeel uit van het bosrijke landgoed Sterrebos en is afgelegen gesitueerd aan een zandweg aan de rand van 's-Hertogenbosch. Vervanging van ramen, deuren en kozijnen in ca. 1950. Voor het huis een grote linde.

Omschrijving

Eenlaagse kortgevelboerderij van het driebeukige hallehuistype met ankerbalkgebinten onder rieten zadeldak met wolfseinde en eindschild, pannenstroken van gesmoorde Hollandse pannen. Dwarsdeel. Ter hoogte van de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok, die voorzien is van rietvorsten. De voorgevel, opgetrokken uit handgevormde baksteen van het formaat 18-22 x 10,5 x 4-4,5 cm, is asymmetrisch ingedeeld. Uiterst links een vierruits venster met openslaande ramen en uitklapbaar bovenlicht en dubbele luiken met spiegelklamp. Links uit het midden een voordeur met driehoekig luikje en vierdelig bovenlicht. Rechts twee identieke vensters als links. Op zolderniveau twee kleine vierruits vensters met draairamen van verschillend formaat. Boven ramen en deuren rollagen. Vlechtingen onder de dakschuinte. Onder het wolfseinde een dichtgezette ventilatiestrook en een stroomlaag. Staafankers. De rechterzijgevel heeft op de hoek met de voorgevel een staande tand, waarna hij overgaat in oranje-gele IJsselsteen. Ter hoogte van het woongedeelte een vierruits draairaam. Ter hoogte van de stal is de zijmuur in ca. 1950 geheel vernieuwd in machinale baksteen met twee lisenen, drie staldeuren met glas in het bovendeel en vijf zesdelige getoogde ijzeren stalramen met bakstenen lekdorpels. De achtergevel en belendende zijgevels zijn opgetrokken uit oude handgevormde baksteen in kruisverband; de achtergevel is op twee getoogde ijzeren stalramen na, geheel blind. De linkerzijgevel heeft uiterst links een staldeur met zesruits bovendeel, inspringende deeldeuren, drie getoogde ijzeren zesruits stalramen en een staldeur met glas.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Woonkeuken met geprofileerde schouwbalk. In ca. 1950 vernieuwde balkenplafonds. Kelder met 7 stenen treden en balkenplafond. In het gehele pand staan vijf complete eiken ankerbalkgebintenparen met kromme korbelen. Op de ankerbalk staan driehoeksspanten met nokgording. De sporen hebben geen haanhouten. De dwarsdeel is nog geheel intact, ter plaatse van de vernieuwde koestal een gesloten balkenplafond .

Waardering

De KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kortgevelboerderij in de Meierei, behorend bij een landgoed. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand maakt samen met een landhuis, een bijbehorend tuinfolly, een karschop en een bakhuis deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft.

526840
Complex Sterrenbos

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa, nadien gewijzigd, met een kunstmatige GROT, gebouwd als tuinfolly; een KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, een KARSCHOP en een BAKHUIS, beide uit XVIII-XIX en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het complex vormt een ensemble dat afgelegen gesitueerd is aan een zandweg op een bosrijk landgoed aan de rand van 's-Hertogenbosch.

Omschrijving

De kern van het landgoed wordt gevormd door een landhuis met de kenmerkende functieverdeling van representatief voorhuis en bedrijfsmatig ingesteld achterhuis. Vóór het huis resten van een siertuin met daarin een deels uit secundair gebruikt natuursteenmateriaal opgebouwde grot als folly. Evenwijdig aan en op korte afstand van het landhuis ligt een forse kortgevelboerderij van het dwarsdeeltype. Aan de overzijde van een zandweg, die de enige ontsluiting van het landgoed vormt, liggen achter de achtergevel van de boerderij een dwarsgeplaatst bakstenen karschop met gepotdekselde geveltoppen en zadeldak met rode Hollandse golfpannen en een in de lengteas van de boerderij gelegen klein stenen bakhuis met topgevels en zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen.

Waardering

Het complex bestaande uit landhuis, boerderij, karschop, bakhuis en grot is van algemeen belang. Het is een betrekkelijk gaaf voorbeeld van de bebouwing van een landgoed zoals die rond 1800 hier ontstaan is. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een uitgebreide agrarische onderneming met de kenmerken van een buitenplaats, ontstaan onder invloed van de nabijheid van de stad 's-Hertogenbosch. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur van de onderscheiden panden en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van de interieurs, met name de stucplafonds. Door de landschappelijke situering heeft het samen met de bijbehorende zandweg en het hoog opgaande geboomte tevens een grote ensemblewaarde. De tuinfolly heeft bovendien typologische zeldzaamheidswaarde.

Sterrenbos 2 5271 TS Sint-Michielsgestel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij