Onderdeel 1

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong uit de 15de eeuw, is herbouwd in de 16de eeuw en tot zijn huidige vorm verbouwd in 1728. Uit de 15de eeuw resteren de met leem gemetselde binnenmuren ter plaatse van de huidige salon, grote kamer en bibliotheek; het 16de-eeuwse deel omvat de noordzijde met keuken en kelder (onderkeldering is uniek voor Drentse havezaten); bouwsporen verwijzen naar het dit oude deel en het aansluitende deel uit 1728, inwendig tussen deze delen een steektrap. Het op U-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit een langgerekt (ondiep) hoofddeel van twee verdiepingen en twee lagere verdiepingloze zijvleugels van ongelijke lengte onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken; gemetselde schoorstenen. In de gevels vernieuwde vensters (H-vensters met tweeruits bovenlicht, waarvan een aantal met persiennes). Restauratie 1986. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen heeft centraal de toegangsdeur met bovenlicht gevat in een eenvoudige omlijsting. De regelmatig ingedeelde achtergevel heeft tien vensterassen met H-vensters op de bel-etage en openslaande vensters op de verdieping; drie getraliede kelderlichten. In deze gevel bouwsporen en baksteen van verschillend formaat. Smeedijzeren muurankers (schieters). In de zijvleugels toegangsdeuren, H-vensters met tweeruits bovenlicht (een enkel met persiennes), schijnvensters en kleine vensters; in de westgevel van de rechtervleugel een zonnewijzer. In het INTERIEUR is onder meer van belang:

- de gaaf bewaarde ruimte-indeling met lange gang (parallel aan de voorgevel) waarachter de kamers liggen;

- de in oorsprong 16de-eeuwse keuken en kelder; keuken betegeld met 'witjes', grote schouw, vloer van Bremer zandsteen (ook in de gang);

- 18de-eeuwse schouw met verguld rococo snijwerk in de eetkamer;

- de gedecoreerde scheidingswand tussen bibliotheek en grote kamer met doorgang versierd met rococo snijwerk;

- de houtimitaties in de kamers (laat 19de-eeuws).

HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden) van algemeen belang:

- vanwege het hoofdgebouw dat een representatief voorbeeld is van een Drentse havezate;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

526645
Mensinge

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS MENSINGE met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3), BOUWHUIZEN (4A en 4B), TOEGANGSHEK (5), DUIVENTIL (6). Grenzend aan de zuidzijde van de kerkbrink van Roden ligt de havezate Huis Mensinge, ook Huis te Roden genoemd, waarvan de eerste vermelding van een borgleen (stenen huis) op deze plaats uit 1381 dateert. In 1485 kwam Mensinge in bezit van het adellijke Groningse geslacht Van Ewsum in wiens bezit het tot 1720 zou blijven. Door Onno van Ewsum, woonachtig op het stamslot in Middelstum, werd Mensinge als lustslot herbouwd waar hij 'om genoechte placht in te wonen'. Na plundering door de Groningers in 1498 en brand in 1514, begon Johan van Ewsum in 1540 met de herbouw van het huis. Mensinge was in deze periode vermaard om zijn vruchtbomen en kruidentuin. In 1728, toen Mensinge in bezit was van Ida Ripperda, weduwe van Onno van Ewsum, werd het huis tot zijn huidige aanzien verbouwd; in een verkoopadvertentie werd de plattegrond van het huis omschreven zoals thans nog gaaf aanwezig is 'huis bestaande in vijf reale kamers met een groote keuken en een schoonder ruim gang waardoor alle vertrekken haar uit en door die gang nemen'. Van 1764 tot 1818 is Mensinge in bezit van de familie Ellents; daarna vererft het op het geslacht Kymmel dat het huis tot 1985 bewoont. In 1920 werd het aanzien van het goed gewijzigd door de bouw van twee bouwhuizen aan weerszijden van de toegangslaan en een monumentaal toegangshek, alle in historiserende (eclectische) stijl. In 1985 werd Mensinge verkocht aan de gemeente Roden, die het huis liet restaureren en het in 1988 als museum in gebruik nam.

De historische buitenplaats Mensinge grenst aan de noordzijde aan het kerkterrein, aan de oostzijde aan de Mensingheweg, aan de zuidzijde aan het Mensingebos en aan de westzijde aan de Norgerweg. De stenen opstallen die zijn gelegen op het perceel dat grenst aan het Mensingebos hebben geen relatie met de buitenplaats en vallen om die reden buiten de bescherming.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS MENSINGE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen;

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse toevoegingen (bouwhuizen, brug en toegangshek) in historiserende plaatsing en stijl;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

- vanwege de visueel-landschappelijke relatie tussen de buitenplaats en haar omgeving;