Monumenten in Roden

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
24
24
2

Monumenten

  • Rijksmonument

    Brink 15

    Boerderij met Friese schuur, woongedeelte met winkel dwars uitgebouwd met lange gevel aan de weg. Kap van de schuur en zadeldak van de woning met pannen gedekt. Inrijpoort onder gemetselde segmentboog. XIX.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Brink 19

    Dwarshuis, onder zadeldak van pannen, XIX B, aansluitend tegen 21-25. Vensters met 6-ruitsschuiframen. Links inrijdeuren. Schuur 19e eeuw. (ingevolge K.B.nr.56 van 18 maart 1972 betreft bescherming alleen het hoofdgebouw).

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Brink 21

    BOERDERIJ met Friese schuur. Inrijpoort onder gemetselde segmentboog. Woongedeelte dwars uitgebouwd met lange gevel aan de weg. Kap van de schuur en zadel-schilddak van de woning met pannen gedekt. Hoekschoorstenen met schilden. Gevels met eenvoudige lijsten en voordeuromlijsting, XIX B.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Brink 31

    Pand uit de 18e eeuw, met een verdieping verhoogd in de 19e eeuw. Schilddak, voorgevel met in de vensters zesruitsschuiframen en houten kroonlijst. In de rechterzijgevel twee 19e eeuwse deuren met panelen en bovenlichten, in geprofileerde houten omlijstingen.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Galen, P. van
  • Rijksmonument

    Brink 8

    Toren van de Ned. Herv. Kerk. Klokkenstoel met klok van J. Borchhardt, 1746, diam. 116 cm. Mechanisch torenuurwerk G. Looze, Leeuwarden, 1905.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Brink 8

    Ned. Herv. Kerk. Oorspronkelijk 13e eeuwse kerk met 15e eeuws koor en zijbeuken. Inventaris: preekstoel uit 1717, orgel 1779, herenbank XVIIIc. Orgel A.Hinz, 1780.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    De Brink

    Inleiding

    Gebouwd rond 1890 als Openbare Lagere SCHOOL in ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is de school in gebruik als school voor praktische vorming. Van bescherming uitgesloten is de na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde.

    Omschrijving

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Koning, J.P. de
  • Rijksmonument

    De Zulthe 8

    BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur. De schuur heeft als oudste datum het jaartal 1857 in de sluitsteen boven de inrijdeur en de initialen F.A.; J.W. Nadien is de schuur waarschijnlijk met twee vakken verlengd en werd rond 1910 de stal verbreed waarbij het dak werd opgelicht.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    De Zulthe 8

    STOOKHUT naast de boerderij gelegen en gebouwd in 1909 bijgebouwd in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands uit Nietap.

    Omschrijving

Naar boven