hekwerk, Dirksland

Inleiding

TOEGANGSHEK aan de westzijde van de Voorstraat, tussen de panden Voorstraat 3 en Voorstraat 5 dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk te Dirksland (rijksmonument nr. 29378). Het toegangshek dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en vertoont invloeden van de Neo-Gotiek.

Het hekwerk is tussen 1995-1998 opnieuw geschilderd, waarbij het hekwerk plaatselijk op een nieuwe gemetselde rollaag is gezet.

Omschrijving

Het L-vormige, giet- en smeedijzeren toegangshek staat tussen de panden Voorstraat 3 en 5. Rechts een smal hekdeel van ongeveer 2 meter breed dat haaks op de lange zijde van het hek staat en tegen de gevel van het in de rooilijn terugliggende pand Voorstraat 5 is gemonteerd. Het hekwerk is opgebouwd uit pijlers waartussen hekdelen. De meerzijdige pijlers zijn opgebouwd als zuilen, met voet, schacht en kapiteel. De pijlers worden bekroond door een granaatappel. De hekdelen bestaan uit tot ooghoogte reikende spijlen, die aan de onderzijde, halverwege en aan de bovenzijde door telkens 2 liggers worden verbonden. De aldus ontstane vierkanten aan de bovenzijde en onderzijde zijn ingevuld met vierpas-motieven. Tussen de spijlen zijn tot kniehoogte tussenspijlen aangebracht. Het symmetrisch opgebouwde lange hekdeel heeft in het midden twee hogere pijlers waartussen twee scharnierende hekdelen die aan de bovenzijden ellipsvormig gebogen zijn. De buitenste hekpijlers zijn wat dichter bij elkaar geplaatst.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde als voorbeeld van een uit het laatste kwart van de negentiende eeuw daterend toegangshek, met voor deze tijd typerende Neo-Gotische detaillering. Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de historische-functionele relatie met de Nederlands Hervormde kerk van Dirksland en als markante afscheiding tussen het openbare en particuliere. Het hek is goed herkenbaar en redelijk gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526559
Provincie
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 3 3247 CD Dirksland BY Ja
Voorstraat 5 3247 CD Dirksland BY
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 3489 Dirksland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
1995 1998 restauratie
Naar boven