Ring 1, Dirksland

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische met houten tongewelven overdekte dorpskerk, bestaande uit een vijfzijdig gesloten, eenbeukig koor, een driebeukig, pseudo- basilicaal schip op zuilen met koolbladkapitelen en een eenvoudige toren met korte, achthoekige spits. Tegen de zuidelijke zijbeuk een 18e eeuwse portaal. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel, 18e eeuw met lezenaar, kandelaar en doopbekkenhouder. Een eenvoudig doophek met balusters, voorzangerslezenaar en twee kandelaars, 18e eeuw. Een rijk gesneden orgelkas met grote, bekronende bazuinengelen. Deze kas uit het midden van de 17e eeuw werd in 1803 vanuit Mechelen (B) aangekocht. In de kas werd in 1807 een orgel met Hoofdwerk en Rugwerk geplaatst door J.P. Kunckel. Drie koperen kaarsenkronen, 1776. Een tekstbord, 17e eeuw. Een aantal grafzerken, 17e eeuw. Kerk en toren in restauratie: 1968. Aan de toren van de kerk zit een houten zonnewijzer.

Ring 1 3247 BN Dirksland BY Ja
B 252 Dirksland