Berkenrode, Heemstede

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS.

Inleiding

Hoofdhuis behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. In oorsprong was dit een vrij aanzienlijke 17de-eeuwse hofstede, die sinds 1728 Westerduin werd genoemd. In dat jaar werden door de eigenaar Mr. Cornelis Hop belangrijke verbouwingen aan het huis uitgevoerd. In 1762 werd het huis door Hops' erfgenamen verkocht aan de ambachtsheer Mattheus Lestevenon, waardoor het aan het grondgebied van Berkenrode werd toegevoegd. In 1797 kocht Mr. Pieter van Wickevoort Crommelin het goed. Hij liet het oude huis Berkenrode slopen en vestigde zich op Westerduin, dat sindsdien Huis Berkenrode heet.

Omschrijving

Een in oorsprong 17de-eeuws huis, thans met een aanzien van omstreeks 1800. Ten gevolge van verbouw is de huidige U-vormige plattegrond ontstaan met een lange gevel aan de zijde van de Herenweg en twee korte dwarsvleugels aan de westzijde. De ruimte tussen de vleugels is opgevuld met een bouwdeel van één bouwlaag met plat dak. Het gepleisterde gebouw is twee bouwlagen hoog met onder het rechter deel een kleine met een enkelvoudige balklaag gedekte kelder. Boven de kroonlijst een omgaand, pannen gedekt schilddak met vier hoekschoorstenen en een vijfde in het midden van het dak. Naast de rechter schoorsteen staat een luidklokje. Op alle dakvlakken is een dakkapel aangebracht met een tympaan en zijwangen, aan de westzijde zijn ze eenvoudiger van uitvoering. De toegang tot het huis bevindt zich thans aan de westzijde in de éénlaagse aanbouw tussen de vleugels De zijvleugels beslaan ieder twee traveeën, waarin vensters met roedeverdeelde zesruits ramen. De oostgevel is zeven traveeën breed. De middenpartij is geaccentueerd door op de begane grond i.p.v. vensters glasdeuren te plaatsen en deze, evenals de vensters op de verdieping uit te voeren met een kroonlijst met hoofdgestel. De ramen aan deze zijde zijn vernieuwd. De vier traveeën brede zuidgevel heeft nog wel de oude ramen behouden. Tegen de noordgevel is in de laatste decennia van de 20ste eeuw een aanbouw gebouwd. Hierachter staat nog een bescheiden koetshuis van omstreeks 1900. Dit is eveneens vergroot met een vleugel en ingericht als kantoor. Van het interieur van het hoofdhuis is op het moment van opname (september 2000) weinig te zien daar het gehele gebouw als kantoor in gebruik is en als zodanig is afgewerkt. In twee vertrekken aan de linkerzijde is de oude uitmonstering zichtbaar. Het hoekvertrek heeft een laat 17de eeuwse aanblik, maar is vermoedelijk ouder gezien de, onder de stuclaag zichtbare, moer- en kinderbintenlaag. De twee moerbalken liggen evenwijdig aan de voorgevel en zijn van een stuclaag voorzien met een decoratie in het middenveld en in de hoeken. Tegen de buitenzijmuur een schouw met houten boezem, voorzien van snijwerk, een spiegel en een van latere datum daterend schilderstuk voorstellende een landschapje. De marmeren schouw is eveneens later (XIX). In de rechter tussenmuur een oude paneeldeur in omlijsting. Deze deur geeft toegang tot een groot vertrek aan de voorzijde, dat een uitmonstering in empire stijl heeft, compleet met parketvloer, betimmeringen, deurpartijen, schouw en stucplafond. De vier deuren in het vertrek hebben een schilderstuk ieder steeds voorstellende een vrouwenfiguur met één of enkele kinderen in een bronstint geschilderd op een witte achtergrond. Een daarbij behorend stuk bevindt zich boven de spiegel op de schouw. Verder een gang/hal in de aanbouw tussen de zijgevels met een marmeren vloer en rechts een monumentale houten trap met leuningen met balusters en begin- en eindbalusters en een vertrek links achter met een eenvoudig empire stucplafond en rechts restanten van een 19de-eeuwse keuken en bijkeuken (o.a. tegelvloer, marmeren aanrechtblad).

Het hoofdhuis is van algemeen belang vanwege:

- het beeldbepalende belang vanwege de ligging aan de Herenweg, mede in relatie tot (ensemblewaarde) de ingangspartij, koepel en de belendende bebouwing;

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een statig huis in neoklassieke stijl van omstreeks 1800, met inwendig oudere bouwdelen en interieuronderdelen.

526314
Berkenrode

Omschrijving van het Complex.

De historische buitenplaats Berkenrode bestaat uit de volgende onderdelen: een HOOFDHUIS (1), oorspronkelijk Westerduin geheten, sinds 1797 in gebruik als hoofdhuis van Berkenrode, een HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) met daarin de volgende onderdelen: een TOEGANGSHEK (3), een BOOGBRUG (4), een ensemble van een MOESTUIN, TUINMUUR EN KAS (5), een BEELDENGROEP van 3 beelden (6), een PAARDENGRAF (7). Voorts de volgende bijgebouwen: een voormalig KOETSHUIS (8), een voormalig BADHUISJE (9), een KOEPEL (10), een TUINDERSWONING (11), een ensemble van twee dubbele dienstwoningen verbonden door een poortje langs de Herenweg (12) en een enkele dienstwoning aan de Herenweg (13).

Berkenrode is een oud bezit, waarvan de oudste bronnen in 1284 melding maken. Wat er aanvankelijk met de "camp" Berkenrode gebeurd is, is niet bekend. Pas in 1451 werd er melding gemaakt van het huis. Dit huis is bekend van afbeeldingen en vertoont een kasteelachtig uiterlijk. Het bevond zich op de plek waar nu de grote vijver ligt en werd met een slotgracht omgeven. Op deze plaats zou tot 1797, in verschillende gedaantes het huis Berkenrode gestaan hebben. Tijdens opgravingen zijn er restanten van teruggevonden. Aanvankelijk waren er aan het bezit geen rechten verbonden. Pas in 1465 werd Gerrit van Berkenrode Jansz beleend met de rechten en titel van ambachtsheer van Berkenrode. Het geslacht Van Berkenrode zou tot 1691 eigenaar blijven. Bij het beleg van Haarlem in 1573 ging het huis goeddeels in vlammen op. Nadien werd het door Dirk van Haerlem van Berkenrode deels hersteld en weer bewoond. Na zijn overlijden in 1642 werd zijn zuster Goedele tot erfgenaam benoemd. Nadat ook haar zoon Hendrick van Alckemade gestorven was, werd het goed verkocht. De nieuwe eigenaar werd op 17 februari 1691 Benjamin Poulle. Hij liet het huis geheel restaureren en verfraaien en ook de tuin opnieuw aanleggen. Een prent in vogelvlucht laat deze grootscheepse aanleg zien, waarvan het echter de vraag is of deze in zijn geheel tot stand gekomen is. Echter, nog geen 100 jaar later in de nacht van 4 op 5 mei 1737 brandde dit huis uit. De ambachtsheer van dat moment, Mattheus Lestevenon liet het huis weer opbouwen, gebruikmakend van tenminste de oude fundamenten. Het was Lestevenon die in 1762 het huis en de gronden Westerduin bij de gronden van Berkenrode voegde. Eerder, in 1743, had hij het grondgebied al vergroot met de gronden van de aanpalende buitenplaats Duin en Vaart. Tot de bezittingen hoorden ook nog een stuk grond aan de oostzijde van de Herenweg, waarop bij wijze van overtuin de nodige aanleg had plaats gevonden. Hier bevindt zich thans het bejaardenhuis Overbos. Op 29 oktober 1797 verkochten Mattheus' kinderen het goed aan Jan Pieter Wickevoort Crommelin. Terstond na de aankoop liet hij het huis afbreken en vestigde zich op het aanpalende Westerduin, dat als hoofdhuis van Berkenrode ging fungeren. Kort hierna moet ook de parkaanleg in landschappelijke stijl zijn ontstaan, die nauwkeurig bekend is van een kaart uit 1847, maar waarvan geen ontwerper bekend is. Het goed bleef in de familie Wickevoort Crommelin tot 1939. Na een kinderloos overlijden van de laatste Wickevoort ging het over op de familie Van Eeghen, die thans nog steeds het beheer voert. Het hoofdhuis, waar gedurende de jaren 1933 - 1945 de familie Bomans woonde, is echter verkocht en in gebruik als kantoor.

Het complex is gelegen aan de westzijde van de Herenweg, tussen deze weg en de Leidse Vaart. De Leidse Vaart vormt langs de westzijde de grens. Langs de noordzijde vormt de watergang vanaf de Leidse Vaart de grens, waarbij de noordoosthoek gevormd wordt door de Herenweg en de Willem Klooslaan. Langs de zijde van de Herenweg is de grens t.g.v. nieuwbouw langs deze weg niet meer eenduidig. Langs deze oostzijde vormt de Herenweg vanaf de hoek met de Willem Klooslaan de grens tot en met nr. 117 om vervolgens in een schuine lijn langs de kadastrale scheidslijnen naar de oostelijke watergang van de moestuin en vervolgens langs de oostrand van het weiland tot aan de watergang aan de zuidzijde. Deze watergang vormt vanaf dit punt tot aan de Leidse Vaart de zuidgrens.

Op de bij de beschrijving behorende kaart is deze grens aangegeven alsmede de cijferaanduiding van de onderdelen.

Het COMPLEX historische buitenplaats Berkenrode is van algemeen belang vanwege:

- het historische belang, m.n. de ouderdom (middeleeuws);

- het lokaal historische belang als voormalige ambachtsheerlijkheid;

- het archeologische belang vanwege de aanwezige resten van het middeleeuwse kasteel;

- vanwege het tuinhistorisch belang vanwege de vroeg landschappelijke parkaanleg met behoud van enkele 18de-eeuwse onderdelen;

- vanwege het beeldbepalende belang van het zicht aan de Herenweg.

Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja