3 electriciteitsmasten, Hoog Soeren

Omschrijving onderdeel 2: TWEE ELECTRICITEITSMASTEN

Omschrijving

Twee metalen ELEKTRICITEITSMASTEN op betonnen voet, waarvan twee uit 1926 gelegen achter het trafo-erf.

De ELEKTRICITEITSMASTEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de functionele samenhang met het naastgelegen 50 kv-station;

- vanwege de hoge typologische zeldzaamheid;

- vanwege de relatie van het 50 kv-station met het complex van Radio Kootwijk, waarbij de aanwezigheid van Radio Kootwijk de ligging van het 50 kv-station heeft bepaald;

- als voorbeeld van de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Nederland;

- als representatief voorbeeld voor de ontwikkeling van de techniek van 10kv naar 50kv waardoor onderstations noodzakelijk werden.

526234
50KV-station c.a.,Alverschotenseweg

Omschrijving van het complex

Het complex 50 KV-STATION is gebouwd in opdracht van de Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM). Op het onderstation werd 50 kv omgezet naar 10 kv. Het 50 kv-station leverde elektriciteit aan de wijde omgeving, onder meer aan Radio Kootwijk, de Nederlandse Spoorwegen en de plaatsen Ede, Nunspeet en Apeldoorn. De precieze locatie van het complex, aan een zandweg in de bossen nabij Radio Kootwijk, is bepaald door de aanwezigheid van Radio Kootwijk. Het complex bestaat uit een 50 kv-station uit 1923-1931 (onderdeel 1) en twee elektriciteitsmasten uit 1926 (onderdeel 2). Op het terrein staan een trafo-erf, een gebouwtje van de brandweer uit de Wederopbouwperiode en een ouder gebouwtje, alle van ondergeschikt belang.

Het 50 KV-STATION is van grote architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:

- vanwege de relatie met het complex van Radio Kootwijk;

- als representatief voorbeeld voor de ontwikkeling van de techniek van 10KV naar 50KV waardoor onderstations noodzakelijk werden;

- als onderdeel van een groter netwerk van onderstations, installaties en trafohuisjes;

- vanwege de functionele samenhang van het onderstation en de elektriciteitsmasten.