Baronielaan 20, Breda

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de H. Hartkerk aan de Baroniestraat staat het voormalige KLOOSTER, in 1900 gesticht door de zusters Franciscanessen van de Congregatie der penitenten Recollectinen uit Etten. Het klooster is in 1900-'01 gebouwd, naar alle waarschijnlijkheid naar een ontwerp van P.J. van Genk in een mengeling van Neo-Renaissance en Neo-Gotiek. De orde heeft het klooster in 1964 verlaten. Het klooster sluit qua stijl en detaillering aan bij de bebouwing met kerk en pastorie. Het gebouw heeft in de loop der decennia weinig veranderingen aan het exterieur ondergaan. In de zuidelijke gevel zijn enkele vensters vervangen.

Omschrijving

Het tweelaags klooster heeft een samengestelde plattegrond en wordt gedekt door een plat dak met schilden, voorzien van kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van gepleisterde lisenen, deklijsten, blokjes en banden, en heeft siermetselwerk in strengperssteen in de strekken. De risaliet aan de straatgevel heeft een getrapte topgevel. De asymmetrische straatgevel telt vijf vensterassen en is voorzien van een fors uitspringende risaliet. Links van de risaliet is, in de vierde vensteras, op de begane grond de ingangspartij aangebracht: de vleugelpaneeldeur is voorzien van een tweedelig bovenlicht, heeft smeedijzeren roosters en een forse lantaarn.

Alle vensters zijn zesruits schuifvensters. In de risaliet zijn twee- en driedelige samengestelde vensters geplaatst (respectievelijk begane grond en etage). In de topgevel een eenvoudig tweedelig licht.

De zuidelijke zijgevel is eveneens in baksteen uitgevoerd en is in elk van de vensterassen voorzien van lisenen, waartussen een spaarveld. Alle vensters zijn schuifvensters. Op de begane grond hebben deze een achtruits verdeling, terwijl ze op de verdieping getoogd zijn. In de tweede vensteras, geteld vanaf de Baronielaan, is een paneeldeur met smeedijzeren rooster geplaatst, waarboven een samengesteld venster. Deze vensteras wordt bekroond door een getrapte topgevel.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als voorbeeld van een eenvoudig congregatieklooster dat deel uit maakt van een parochieel centrum; het object heeft ensemblewaarden: het heeft betekenis als onderdeel een katholieke bebouwingsgroep, die in maat, schaal en detaillering aansluit bij de straatwanden van de Baronielaan, de centrale as van het toekomstige beschermde stadsgezichtBaronielaan, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

526117
H.Hart van Jezus kerk complex

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Baronielaan staat, in een bocht en met de toren in het verlengde van de as van de straat, het complex, bestaande uit KERK (1), gewijd aan het H. Hart van Jezus, met bijbehorende PASTORIE (2) en KLOOSTER (3). Kerk, pastorie en klooster zijn gebouwd naar een ontwerp van P.J. van Genk. De eerste aanleg, bestaande uit pastorie, toren en schip, dateert uit 1900-'01. Het gebouw is uitgevoerd in de stijl van de Neo-Gotiek. Van 1929 tot 1931 werden vervolgens transept en koor gerealiseerd, in aangepaste stijl.

De vestiging van het kerkgebouw werd door de Bredasche Bouwgrond Maatschappij, eigenaar van de voor bebouwing te verkopen gronden langs de zojuist aangelegde Baronielaan, bespoedigd door de op een markante plek gesitueerde grond goedkoop aan het kerkgenootschap aan te bieden. De oprichting van een parochie was, zo verwachtte men, een belangrijke stimulans voor de verkoop van de gronden.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het Bisdom Breda; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur, met name vanwege de wijze waarop in het Interbellum de neogotische vormentaal op verstrakte wijze werd toegepast; het is van belang in het oeuvre van de architect Van Genk als laat voorbeeld van diens verwerking van Vlaamse neogotische motieven en vanwege de toepassing van een asymmetrische gevelcompositie; het complex heeft ensemblewaarden: het heeft betekenis als essentieel onderdeel het stadsdeel rondom de Baronielaan dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is en dat een belangrijk deel van zijn werking ontleent aan het bewust nagestreefde accent dat de zichtassen op de rijzige toren en de maat, schaal en detaillering van de overige complexonderdelen aan het straatbeeld geven; het heeft bijzondere betekenis voor het aanzien van als beschermd gezicht te beschermen wijk; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Baronielaan 20 4818 RA Breda Ja